– Det här året går att sammanfatta som lite positivt. Det är kopplat till att det gick bra att odla, säger Mats Karlsson som driver Julita gård.
Familjen Karlsson arrenderar sedan 1998 Julita gård av Nordiska museet. På gården finns 200 mjölkkor i en lösdriftsladugård och 250 ungdjur som föds upp vid Viks gård. På 600 hektar åker odlas vall och spannmål.
Mats Karlsson har i sommar installerat solceller som har en total effekt på 136 kilowatt. Anläggningen är monterad och redo att kopplas in.
– Det ska motsvara drygt en tredjedel av årskonsumtionen. Det är på grund av stigande elpriser såklart.
Till mångas glädje gick det i våras att anordna ett publikt kosläpp. Cirka 3 000 besökare kom för att se de vårystra korna släppas ut på grönbete den 8 maj. Arla bjöd på mjölk och bullar. Kosläppen har skett utan publik två år i rad på grund av pandemin.
Julita gård får idag betydligt bättre betalt för sin mjölk än för ett år sedan. Priset på mjölken har stigit från fyra till sex kronor per liter vilket motsvarar en ökning på hela 50 procent.
– Det är rekordhögt mjölkpris så det är fantastiskt bra, säger Mats.
Men samtidigt som intäkterna har ökat så har även utgifterna ökat.
– Konstgödslet är 4-5 gånger dyrare än i fjol. Dieseln är nästan dubbelt så dyr.
Mats säger att elen har blivit flera gånger dyrare.
– Elen är nästan svår att mäta om man har rörligt avtal.
Sammantaget innebär det att vinsten blir mer eller mindre oförändrad jämfört med förra året.
– Omsättningen sticker iväg rejält, men jag har svårt att greppa vinsten. Förmodligen blir den lägre i procent även om den ligger på samma nivå i pengar, säger Mats.
Han menar att de kraftigt ökade priserna på insatsvaror har gjort att lantbrukarna blivit mer känsliga för om det blir en bra eller dålig skörd.
– I år blev det en bra skörd. Den har varit helt okej för de flesta, men sedan får man ta en stor del av den pengen och köpa insatsvaror till nästa år. Man kan redan se att det blir bra pris på spannmålen nästa år, men man har naturligtvis ingen aning om skördenivån, säger Mats.
Mjölkbönderna har länge haft det tufft. De höjda mjölkpriserna har förbättrat i situationen, åtminstone för de som har relativt moderna anläggningar utan några större investeringsbehov.
– Det har aldrig varit så dyrt att bygga och nu stiger dessutom räntorna. Jag är oroad på sikt över vad som ska bli kvar av produktion i Sverige.
Enligt Mats finns det ett visst investeringsbehov på Julita gård.
– Den här ladugården börjar bli till åren så jag funderar i de banorna. Det går väl några år till, sedan får vi se.