Bostadsbristen i Katrineholm spås vara på väg att vända

Enligt en rapport från Länsstyrelsen Södermanland är det bostadsbrist i hela länet. Den baseras på enkätsvar från alla kommuner. Men både politiker och privata hyresvärdar i Katrineholm spår att nybyggandet är på väg att komma ikapp.

På bilden, från ovan: Martin Edgélius (M), ordförande i bygg- och miljönämnden och Fredrik Ydevall, marknadschef på Hyreshuset Katrineholm.

På bilden, från ovan: Martin Edgélius (M), ordförande i bygg- och miljönämnden och Fredrik Ydevall, marknadschef på Hyreshuset Katrineholm.

Foto: Anton Swärdhagen, Stina Järperud

Katrineholm2022-07-07 17:03

Enligt Länsstyrelsens rapport står Sörmland inför "stora bostadssociala utmaningar" och de konstaterar att det återstår "mycket arbete för att nå långsiktigt väl fungerande bostadsmarknader".

Befolkningen i länet har ökat med 18 procent sedan år 2000 och även i Katrineholms kommun har befolkningen ökat. Men i den så kallade KFV-regionen, som innefattar Katrineholm, Flen och Vingåker, har den gemensamma befolkningen minskat något. Och trots en förhållandevis hög byggtakt i länets kommuner råder det fortfarande underskott på bostäder.

undefined
Invånarantal i KFV-regionen den 31 december 2021 och förändring under det senaste halvåret i antal och procent. Källa: SCB.

Länsstyrelsen konstaterar att läget på landets bostadsmarknad är fortsatt ansträngt. I januari 2022 uppges 204 av landets 290 kommuner ha ett underskott på bostäder. Det innebär att kommunerna själva har uppgett i en årlig enkät att efterfrågan på bostäder är större än tillgången.

Alla länets kommuner anger ett underskott på bostäder både i centralorten och i kommunen som helhet. Vingåker svarade inte på årets enkät men har tidigare rapporterat ett underskott på bostäder i centralorten sedan 2015.

undefined
Behovet av olika upplåtelseformer under de kommande tre åren enligt länets kommuner.

Rapporten använder Tillväxtverkets indelning av regioner som kallas FA och står för funktionell analysregion. FA-region 22 Eskilstuna innefattar, förutom Eskilstuna, även Katrineholm och Vingåker. Det totala beräknade byggbehovet fram till och med 2030 är i denna region 7 383 bostäder, vilket innebär ett årligt behov av 740 bostäder.

Men de lägger även till invånarnas betalningsvilja som en begränsande faktor när det gäller nybyggnation. De bostäder som byggs måste kunna efterfrågas och inte alla vill eller har möjlighet att välja nyproduktion. Bostadsbristen har också lett till att priserna i det befintliga beståndet generellt har ökat vilket gör det svårare för utsatta grupper att ta sig in på bostadsmarknaden.

Ungdomar, till exempel, är en av flera grupper som konkurrerar om det begränsade beståndet av små och billiga lägenheter. De tvingas enligt rapporten att bo kvar hemma i allt längre utsträckning. Den låga byggtakten riskerar då att leda till både ökad trångboddhet och ökad hemlöshet vilket också påverkar marknadens prisbild.

undefined
Martin Edgélius (M), ordförande i bygg- och miljönämnden.

Enligt Martin Edgélius (M), ordförande i bygg- och miljönämnden, är det många bostäder på gång i kommunen.

– Vi har några hundratal bostäder i olika stadier av planering. Vi måste se till att det byggs mer nytt, vi ska möjliggöra för att dem som vill vara med och bygga i Katrineholm ska kunna göra det, säger han.

Dels behöver kommunen flerbostadshus men Edgélius anser också att vi inte får glömma att möjliggöra även för villor och småhus.

– Det måste finnas en blandning så att det funkar för alla delar av livet.

Vad ser du för hinder för att lösa problemet?

– Framförallt tid och emellanåt Länsstyrelsen som ibland gör orimliga tolkningar av regelverk. Det kan vara frustrerande.

undefined
Fredrik Ydevall, marknadschef på Hyreshuset Katrineholm.

Fredrik Ydevall, marknadschef för Hyreshuset Katrineholm, säger att de inte märker av någon akut bostadsbrist i kommunen.

– Vi har inte den känslan här. Det finns alltid människor som vill ha lägenhet men hos oss är det vanligtvis inga problem om man uppfyller våra krav, säger han.

Han tror också att den bristen kommer att balanseras inom en nära framtid.

– Det byggs väldigt mycket i Katrineholm just nu så jag tror att man kommer att komma ikapp med nybyggen inom några år.

Bostadsbeståndet

Bostadsbeståndet i landet uppgick den 31 december 2021 till 5 096 007 bostadslägenheter. Drygt 52 procent är lägenheter i flerbostadshus, knappt 42 procent är småhus och drygt 5 respektive knappt 2 procent utgör lägenheter i specialbostäder och "övrigt" 

Hyresrätten är den vanligaste upplåtelseformen i flerbostadshus då den uppgår till 58 procent. Av landets 290 kommuner är hyresrätten främst förekommande i 257 av dem. 91 procent av landets småhus upplåts med äganderätt. 

Källa: Länsstyrelsen 2022

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!