Bokmatchen är ett av Katrineholms biblioteks projekt för att öka läslusten och jobba läsfrämjande hos unga. Genom sina ledare peppas unga idrottsutövare att läsa.
– Vi vill jobba för att läsning ska vara något positivt och mycket tror jag är att skapa förebilder. Här är tränaren viktig, säger de att det är viktigt att läsa tror jag det betyder mycket. Idrottstränaren är en idol, säger Lisa Harlin, projektledande bibliotekarie för Bokmatchen.
Projektet startade för ett år sedan. Fyra lag från KIF Basket har varit med i första omgången, tre tjejlag och ett killag i åldrarna 13–16 år.
Nu är det dags för andra omgången av Bokmatchen. Biblioteket och samarbetspartnern SISU Idrottsutbildarna spred 700 broschyrer om projektet under Katrineholms-Veckan. Förhoppningen är att stor nyfikenhet väckts och att tio nya lag ska kunna värvas.
– Nu riktar vi in oss på yngre barn. Man måste börja tidigt för att bli en läsare, säger Lisa Harlin.
Dessutom är det killar och män som står i fokus den här gången.
– De läser mindre och har sämre resultat i läsförståelse, säger Lisa Harlin.
Idrottsledare som är intresserade bjuds nu in till en inspirationskväll i slutet av september där författaren och före detta basketspelaren Niklas Krog föreläser. Sen öppnar biblioteket upp för anmälningar från intresserade lag. I oktober står det klart vilka tio lag som valts ut att vara med.
– Projektet går ut på att de läser en bok gemensamt och diskuterar, säger Lisa Harlin och förklarar att till våren är förhoppningen att ungefär 200 nya Bokmatchendeltagare slussas ut – fyllda med nyvunnen läslust.
Att Bokmatchen gör skillnad är Carina Löfving Lundin övertygad om. Hon är en av coacherna i KIF Baskets 01-tjejer som varit med i första Bokmatchen.
– Personligen brinner jag för det skrivna ordet. Det är viktigt att våra barn får med sig det.
Och projektet har verkligen gett tjejerna läslust säger hon. Laget har fortsatt att läsa och har nu en egen Facebookgrupp där man ger varandra lästips och pratar böcker.
En av de största vinsterna menar hon är det lyft som läsprojektet gett för lagkänslan. Boksnacket har öppnat också för andra samtal.
– Hela gruppen har vuxit enormt rent mentalt, säger hon och hoppas få in bokarbetet som en rutin i basketföreningen.
– Förutom att deltagarna kommer in i bokens värld så ger det insikter om livet, säger Carina Löfving Lundin om Bokmatchen.
Biblioteket utvärderar hela tiden effekten av läsprojektet och på sikt ska en tydlig bild fås fram hur läslusten påverkas, uppger projektkoordinator Elin Selig. Projektet har nationellt intresse och Kulturrådet beslutade på försommaren att stötta projektet med 150 000 kronor även andra året. På sikt är viljan också att Katrineholms Bokmatchen ska kunna exporteras till andra kommuner i landet.
Lokalt är tanken att Bokmatchen om något år är en permanent del i skolbibliotekens arbete.