Snart två år har gått sedan Trafikverket drog i gång ombyggnationen av riksväg 56, mellan Katrineholm och Alberga.
I maj 2022 hölls ett informationsmöte dit allmänheten var inbjuden. På mötet framfördes synpunkter från boende i Strängstorp om att den södra infarten till samhället borde behållas, inte stängas som angavs i vägplanen.
Redan då svarade Trafikverket att det inte var osannolikt, men nu är svaret tydligare. Verket har kommit fram till att infarten ska behållas.
Det innebär att trafikanter från Katrineholm fortsatt ska kunna svänga höger till Strängstorp. Boende ska också kunna svänga höger ut från samhället, mot Eskilstuna. Någon regelrätt korsning är det dock inte tal om, då det inte blir möjligt att svänga vänster mot stan.
Camilla Karlsson, projektledare på Trafikverket, förklarar varför.
– Tillsammans med kommunen har vi diskuterat att behålla den södra infarten, så att det blir höger in och höger ut. Om vi skulle ha gjort en vanlig korsning hade vi behövt öppna mitträcket, vilket inte är möjligt eftersom räcket redan är fastställt i vägplanen, säger hon.
Claes-Göran Eriksson har bott i Strängstorp sedan 1973. Han tycker att det är bra att den södra infarten blir kvar.
– Det har vi pratat om i flera år, så det är positivt.
Samtidigt är han bekymrad över utformningen av den norra infarten. Hastigheten förbi Strängstorp ska bli 100 kilometer i timmen, vilket inte är optimalt i en fyrvägskorsning där det finns risk för skymd sikt, anser Claes-Göran Eriksson.
– Det blir otäckt för trafikanter som ska svänga ut i korsningen och köra mot Katrineholm, då det går mycket tung trafik på sträckan. Snart kommer lastbilarna att vara uppe i ändan. Därför hade det varit bättre med sänkt hastighet där.
Trafikverket är medveten om risken för skymd sikt i korsningen, men någon sänkt hastighet är det inte tal om.
– Visst finns det en risk att mitträcket skymmer lite, men korsningen kommer att bli större än vad den är i dag, vilket ger bättre sikt. Som det ser ut nu har vi inte för avsikt att sänka den planerade hastigheten till 70, men vi vet om synpunkterna, säger Camilla Karlsson.