Civila insatspersoner spelade avgörande roll vid brand

Emilia Lönn i Granhed var en av flera civila insatspersoner som var med och bekämpade måndagens skogsbrand i Granhed.

De civila insatspersonerna tog snabbt kontakt med varandra via sms när skogsbranden bröt ut. "Alla tycker att det känns jätteskönt att kunna hjälpa till. Det är ju vårt närområde", säger Bo Larsson.

De civila insatspersonerna tog snabbt kontakt med varandra via sms när skogsbranden bröt ut. "Alla tycker att det känns jätteskönt att kunna hjälpa till. Det är ju vårt närområde", säger Bo Larsson.

Foto: Privat

Katrineholm2020-08-13 15:55

– Det var en rätt besvärlig skogsbrand. Den var svår att lokalisera och man fick dra slang en bra bit. Det gick åt en hel del folk. De civila insatspersonernas insats var avgörande för att vi fick ihop mycket resurser på en gång, berömmer Per Gustafsson vid Västra Sörmlands räddningtjänst. 

Emilia Lönn var en av åtta civila insatspersoner som deltog i arbetet. Till vardags jobbar hon inom sjukvården. 

Emilia Lönn tog med sig dricksvatten i dunkar och krattor och begav sig till brandplatsen. Men den här gången fick hon flytta slang och spruta vatten. 

– Vi fick hjälmar och ett område att spruta vatten på, berättar hon.

Emilia Lönn har varit civil insatsperson sedan utbildningen för frivilliga infördes 2016. Det innebär att hon får ta del av alla larm i sitt område. I Katrineholm och Vingåkers kommuner finns i dag sammanlagt 130 civila insatspersoner. 

– Vi hade en granne som fick ett hjärtstopp och vi är lite sjukvårdpersonal som bor i närheten och vi vill gärna hjälpa till. Nu får vi ett meddelande när vi kan göra det, säger hon. 

– Vi är medvetna att vi bor på landet och 15 minuter med blåljus kan vi tidigast förvänta oss. Det är skönt att kunna göra någonting själva.

Hennes pappa, Bo Larsson är också civil insatsperson. Han håller med. 

– Man månar om grannarna och bygden, men vi gör också det här för att det tar så pass lång tid för räddningtjänst och ambulans att komma hit ut. På vissa ställen kan det över en halvtimme.

– Vi som bor här har också lokalkännedom. Vi vet hur det är lämpligast att ta sig fram, fortsätter han.

De civila insatspersonerna tog snabbt kontakt med varandra via sms när skogsbranden bröt ut. 

– Alla tycker att det känns jätteskönt att kunna hjälpa till. Det är ju vårt närområde. Skulle branden ha spridit sig, som bränder kan göra, gäller det att vara snabbt på plats. Det handlar lite om självbevarelsedrift också, eftersom vi bor här, säger Bo Larsson.

– Det kände läskigt att den var så pass nära ens hem, men när vi kom dit insåg vi att allt var under kontroll, säger Emilia Lönn. 

Enligt Räddningstjänsten Östra Götaland brann en yta på 100x150 meter. Totalt var sju enheter på platsen och räddningstjänsten från Flen hjälpte också till med släckningsarbetet. 

Vid 20-tiden på kvällen var branden släckt och eftersläckningsarbetet kunde påbörjas. Ansvaret kunde då lämnas över till markägaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!