Boende för ensamma saknas: "Det finns ett behov"

I september är det inflytt på nyrenoverade Furuliden. Antalet boendeplatser har länge debatterats. Johanna Karlsson (S) menar att de är tillräckligt många. Samtidigt vill hon se ett annat boendealternativ – för ensamma äldre.

Johanna Karlsson (S), ordförande för vård- och omsorgsnämnden menar att det ligger helt rätt i tiden att renovera kommunens särskilda boenden.

Johanna Karlsson (S), ordförande för vård- och omsorgsnämnden menar att det ligger helt rätt i tiden att renovera kommunens särskilda boenden.

Foto: Carina Bergius

Katrineholm2024-08-22 11:38

Johanna Karlsson (S) blickar ut över byggarbetsplatsen. Tidigare fanns det 49 platser på Furuliden. När renoveringen är klar kommer det att finnas 52 platser. Här finns också möjlighet för par att bo tillsammans. 

– Vi ser fram emot att det blir klart här. Det är som med alla renoveringar, man har ett datum då det ska vara färdig, sedan händer det saker under tiden. Det har blivit lite försenat. Planen var att man skulle flytta in i början av året, säger Johanna Karlsson 

Nästa vecka börjar dagverksamheten att flytta in och veckan därpå flyttar boende från Igelkottens hus 4 in. Vid årsskiftet kommer även de boende på Vallgården. 

– I och med att Igelkotten hus 4 och Vallgården tomställs blir det nästa steg i boendeplanen, säger Johanna Karlsson. 

undefined
Furulidens särskilda boende är snart klart för inflytt, efter omfattande renovering.

Det var i samband med att man byggde Dufvegården som vård- och omsorgsnämnden tog fram en boendeplan, för att renovera samtliga äldreboenden i kommunen. 

– När Dufvegården färdigställdes så tillkom 96 platser. Några trodde nog då att nu ska vi ha 96 extraplatser. Men så var det aldrig tänkt. Utan det möjliggjorde renoveringsprocessen. Vi började med att Strandgården flyttade in där, berättar Johanna Karlsson.

Hon har vid flera tillfällen fått kritik, främst från oppositionspolitiker, för att det finns för få platser i äldreomsorgen. Men Johanna Karlsson tar det med ro.

– Kön ligger på en rimlig nivå i dag. Den ligger på i snitt 20 personer.

Hon ser heller inte att behovet av en plats på särskilt boende kommer att öka kommande åren. Därför, menar hon, är rätt tid att renovera nu.

– Vi måste renovera någon gång. Mellan 2033 och 2035 ser vi att vi kommer att behöva flera platser. Det skulle vara katastrof om vi väntade med renoveringarna. Vi måste renovera nu. De gamla särskilda boenden uppfyller inte de brandkrav som ställs i dag.

 – När hela renoveringsprocessen är klar 2028 beräknar vi att vi har 81 fler platser. Det är en preliminär siffra. 

När en person ansöker om plats på ett äldreboende följer biståndshandläggarna socialtjänstlagen och de egna riktlinjerna, som klubbats av nämnden. 

– Vi beviljar boende efter behov. Det är inte rimligt att säga att alla som fyllt 85 år ska få en plats på ett boende. För de som är 85 år i dag, jämfört med för 20 år sedan, är mycket piggare och friskare. Och som det ser ut i dag är inte önskemålet att bo på säbo, utan önskemålet är att bo hemma så länge som möjligt. Därför ökar också hemtjänsten. Det är inte bara här utan i hela Sverige.

Finns det något som säger att man ska ha hemtjänst ex antal gånger varje dag innan man får plats på ett särskilt boende?

– Det är alltid en individuell bedömning. Men man börjar oftast med hemtjänst, man klarar inte städningen, matlagningen. Det går i steg. 

Ensamhet är dock inte ett kriterium.

undefined
Johanna Karlsson ser behov av andra typer av boende för äldre.

Borde det inte finnas något mitt emellan-boende. Människor är friska men ensamma. Borde det inte finnas någonstans där de kan bo tillsammans?

– Jo, ett trygghetsboende, till exempel. Det är något som vi inte har under kommunal regi, trygghetsboende utan biståndsbeslut, men det är något vi ser behov av, tidigare än ett nytt särskilt boende.

På ett trygghetsboende finns det personal i huset under vissa tiden. Det ska också finnas restaurang och aktiviteter.

När får vi ett trygghetsboende i Katrineholm?

– Det kan jag i dagsläget inte säga. Men det är något vi tittar på.

Så många behöver hjälp

Andelen 80+ som bor på särskilt boende har minskat från 20 procent till 10 procent de senaste åren. 

Personer, över 80 år, som får insatser från äldreomsorgen har minskat från 65 till 60 procent. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!