Reko Katrineholm vill få tillbaka kunder

Reko Katrineholm fick ett uppsving under pandemin, men märkte av en minskad efterfrågan när restriktionerna togs bort. Nu jobbar rekoringen för att få tillbaka kunderna.

Kerstin Thuvesson från Katrineholm tar emot grönsaker som hon beställt av Mia Karlsson på Torpets andelsodling.

Kerstin Thuvesson från Katrineholm tar emot grönsaker som hon beställt av Mia Karlsson på Torpets andelsodling.

Foto: Joachim Sorbe

Katrineholm2022-10-12 11:58

Reko står för "rejäl konsumtion" och är ett sätt att handla lokalproducerad mat utan mellanhänder. Köpare och säljare får kontakt genom en Facebookgrupp där köparen får veta vilka varor som finns och hur man gör för att beställa. 

– Genom att handla lokalt stöttar man sina lokala mathantverkare och bidrar till att hålla landsbygden levande. Den andra stora vinsten är att kunderna själva kan kontrollera kvaliteten på det de köper, säger Lena Ångnell som är administratör för Reko Katrineholm.  

Hon kommer från gården Cale Jonstorp utanför Vingåker och är en av initiativtagarna till Katrineholms rekoring. Det finns flera hundra rekoringar med hundratusentals medlemmar i Sverige. Reko Katrineholm har funnits sedan 2020. Den lokala konsumentgruppen på Facebook har 3 400 följare och producentgruppen har cirka 100 medlemmar.

– Det är inte på långa vägar så många som är aktiva. Det är något som vi delar med andra rekoringar, säger Lena Ångnell. 

undefined
Lena Ångnell är administratör för Reko Katrineholm. "Det skulle ju vara roligt om det kom upp i samma nivå som tidigare", säger hon.

Alla affärer görs upp i förväg och utlämning sker på tisdagar udda veckor på parkeringen mellan Kvarnen och Olympos i Katrineholm. Vid utlämningen den 27 september fanns Mia Karlsson från Torpets andelsodling utanför Marmorbyn på plats och lämnade ut grönsaksbeställningar. Hon upplever att kunderna håller hårt i sina pengar. 

– De är rädda för situationen i världen, hur det ser ut, elpriser i vinter. Alla saker som spelar in, säger hon och fortsätter:  

– Jag tänker att intresset borde ju verkligen finnas där nu för lokalodlat och bra mat. Sedan vet jag inte om vi kan jobba mer för att nå ut. 

Biodlaren Esther Koster från Stora Sundby är med i Reko Katrineholm där hon säljer olika sorters honung. 

– Det går lite upp och ner, man önskar sig alltid fler kunder, men alla vet inte om att vi finns eller hur det fungerar, säger hon. 

undefined
Biodlaren Esther Koster från Stora Sundby är med i Reko Katrineholm där hon säljer olika sorters honung.

Reko Katrineholm startades kort efter att pandemin brutit ut och blev snabbt populär bland många konsumenter. 

– Det blev en väldig tillströmning av konsumenter och producenter. Det var stor aktivitet med ett flöde av beställningar och utlämningar. Under pandemin tyckte människor kanske att det kändes tryggt att handla utomhus som man gör på Reko, säger Lena Ångnell. 

När restriktionerna hävdes förra vintern minskade antalet personer som handlade via Reko Katrineholm. Under sommaren har rekoringen kämpat för att locka tillbaka kunderna. 

– Under pandemin hade vi fler producenter som var med i flera rekoringar och som åkte en bit. Nuförtiden är det mest producenter som bor i Katrineholm med omnejd. Nu har vi ett stadigt och jämt flöde, men det skulle ju vara roligt om det kom upp i samma nivå som tidigare, säger Lena Ångnell. 

– Vi har ju många följare så vi ber producenterna och konsumenterna att dela vår sida. Vi försöker dela vår sida till olika anslagstavlor på Facebook, framförallt i Katrineholm och Vingåker. 

Reko Katrineholm har diskuterat om man ska förändra sitt koncept. En tanke har varit att börja ordna marknader istället, men det spåret har man släppt, bland annat på grund av att det skulle kräva tillstånd för torgförsäljning och medföra större kostnader. Det kan dock bli aktuellt att dela ut flygblad på torget med information om Reko och att anordna informationsträffar på biblioteken. 

undefined
Kerstin Thuvesson från Katrineholm tar emot grönsaker som hon beställt av Mia Karlsson på Torpets andelsodling.

Mia Karlsson från Torpets andelsodling tycker att det är bra att allt som säljs via rekoringen är förbeställt.

– Man behöver aldrig skörda någonting som inte sedan blir sålt. Inget som går till spillo. Man behöver heller inte stå i flera timmar som på en marknad. Sedan när man möts här får man lite gemenskap med sina kunder. Vi träffas varannan vecka. 

En av kunderna vid en av höstens utlämningar var Kerstin Thuvesson från Katrineholm som köpte tomater, morötter och purjolök. 

– Jag tycker att det är jättebra att det finns och jag hoppas att det blir kvar. Jag tycker om att det är närodlat och att det finns mycket ekologiskt. Det är bra varor. 

Lena Ångnell menar att Reko bidrar till att öka Sveriges självförsörjningsförmåga när det kommer till livsmedel. 

– Vi är tacksamma för alla tips om hur vi kan få fler människor i vårt närområde att stötta våra lokala mathantverkare. Vi tror på att det finns ett värde i det småskaliga. Ett värde både för vår miljö, för djur och växtlighet och även i kvalitet för konsumenten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!