Blodvite uppstod vid påkörning – kommunen kritiseras

När Anders Hördin kom cyklande i en av kommunens nya shared-space-korsningar blev han påkörd. Nu kritiserar han kommunen för korsningens utformning. "Det är en anarki där, ett ingenmansland", säger han.

Anders Hördin är förbannad på Katrineholms kommun med anledning av korsningens utformning mellan Fredsgatan och Vasavägen.

Anders Hördin är förbannad på Katrineholms kommun med anledning av korsningens utformning mellan Fredsgatan och Vasavägen.

Foto: Jimmy Persson

Katrineholm2020-12-02 20:46

För en tid sedan byggdes korsningen mellan Fredsgatan och Vasavägen om till en så kallade shared-space-korsning. Det innebär att högerregeln gäller, att maxhastigheten får vara sju kilometer i timmen och att gångtrafikanter har företräde. Men det tycks inte alla respektera. 

Vid lunchtid i fredags kom Anders Hördin på sin cykel på Fredsgatan för att ta sig över korsningen och vidare mot sjukhushållet. När han hade kommit halvvägs genom korsningen dundrade en bil in i honom och olyckan var ett faktum. Han ramlade av cykeln och kassen med inhandlad mat slog i gatan. Från benet började det forsa blod. 

– Bilisten körde mer än sju kilometer i timmen, det kan jag garantera. Det var en ung tjej som kom från brandstationen till. Jag är övertygad om att hon sysslade med någonting annat, för hon borde ha sett mig. Hon bromsade inte förrän hon hade kört på mig, säger Anders Hördin. 

Han är väl medveten om att han ska lämna företräde för fordon som kommer från samma håll som den kvinnliga bilisten. Men eftersom han redan var halvvägs ute i korsningen kunde så inte ske. 

– Jag bor på Sibeliusgatan. Det är många äldre människor som bor där och som rör sig i den här korsningen med sina rullatorer. Det finns bara Konsum att handla på och dit ska de flesta. När det fanns trafikljus hade de en chans att komma över. Men nu är det en anarki där, ett ingenmansland där ingen vet hur man ska bete sig, säger Anders Hördin. 

När han hade ramlat av cykeln hoppade föraren ut ur sitt fordon och frågade hur det hade gått. 

– Jag hamnade i chocktillstånd, men jag lyckades till slut ta mig upp. Olyckan resulterade i ett stort jack på höger underben så att blodet rann. Jag ledde cykeln hem för att ta hand om såret, men orkade inte bry mig om att anmäla föraren. Efteråt fick jag en stor blåkaka på benet. 

Han är kritisk mot kommunen för utformningen av korsningen och anser att det hellre skulle ha byggts en rondell. 

– Jag tycker att korsningen är något av det största misslyckandet som kommunen har gjort. Nästan ingen respekterar hastighetsgränsen. Och är det någon som gör det blir de bakomvarande bilisterna vansinniga och tycker att det går för sakta. 

Tidningen har sökt Cathrine Andersson, trafikingenjör vid kommunen, för en kommentar – men utan framgång. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!