Blodsugande insekter plågar – här är orsaken till explosionen

Med värmen har myggbeståndet exploderat. Det kan många stuckna katrineholmare intyga som arbetat i trädgården eller visats ute under helgen.

Orsaken till myggexplosionen är att fjolåret, hösten och vintern varit extra nederbördsrik, enligt myggexperten Anders Lindström.

Orsaken till myggexplosionen är att fjolåret, hösten och vintern varit extra nederbördsrik, enligt myggexperten Anders Lindström.

Foto:

Katrineholm2024-05-21 06:30

Nyheten i korthet

  • Myggpopulationen i södra Sverige har exploderat på grund av värmen, enligt myggforskaren Anders Lindström vid Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala.
  • Snösmältningsmygg, som lägger sina ägg i vattenpölar, har ökat i antal. Värme gör att pölar dunstar snabbt, vilket driver fram myggorna.
  • Lindström råder personer att använda standardmyggmedel tillgängliga på apotek och täcka armar och ben med kläder för att skydda mot myggbett.

Just nu är det de så kallade snösmältningsmyggen, som består av flera olika arter, som ökar i antal i södra delarna av landet, enligt Anders Lindström, myggforskare på Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala. 

Orsaken till myggexplosionen är att fjolåret, hösten och vintern varit extra nederbördsrik. 

Marken suger inte upp vattnet och det bildas pölar. Dessa kan snösmältningsmyggens honor lukta sig till och där lägger de sina ägg, vilka kläcks året efter, ibland redan när det ligger is på vattenytan. När det som nu, snabbt blir varmt och vattenpölarna dunstar, kommer också myggorna snabbt.

Hur länge blir de här myggorna kvar? För en mygga lever väl inte så länge?

– Det beror på vädret. Är det varmt dör de lite snabbare efter ett par-tre veckor ungefär, men blir det svalt kommer de att leva längre, säger Anders Lindström. 

undefined
Anders Lindström är myggforskare. Enligt honom är det så kallade snösmältningsmyggor som utvecklats i stor mängd just nu.

Plågan är dock inte över, för när snömältningsmyggen dött så kommer det andra arter som utvecklas senare, exempelvis skogsmyggen och högsommarmyggen. Sumpmyggan utvecklas i juli. 

I september i fjol kom rapporter om att den aggressiva översvämningmyggan härjade i Sörmland.

Hur skyddar man sig bäst mot stick?

– Jag skulle säga att det beror lite på hur pass känslig man är. Jag själv får inga utslag längre, men annars skulle jag rekommendera vanliga myggmedel som finns att köpa på apoteket. Får man stora utslag så är nog rådet att klä på sig mer kläder som täcker armar och ben. Det finns tyvärr inga hemliga knep, säger Anders Lindström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!