Vuxna försökte stoppa polisen – men lugnare på torget

Över 100 avvisade och avlägsnade personer från torget, misstankar om blåljussabotage och våld mot tjänsteman. Nyårsfirandet på torget var stökigt, men ändå lugnare än i fjol, tycker polisen.

Polisen både avvisade och avlägsnade många från torget under nyårsnatten.

Polisen både avvisade och avlägsnade många från torget under nyårsnatten.

Foto: Polisen

Katrineholm2023-01-02 11:59

I fjol urartade nyårsfirandet på Stortorget i Katrineholm, med raketskjutning rakt mot människor, inklusive mot poliser i tjänst, och filmer som visade kaotiska scener spreds, med raketer åt alla håll, bråk och skrik. Under våren utvärderade polisen insatsen och jobbade på nyårsafton i lördags på ett annat sätt – och med betydligt fler poliser på plats. Men redan dagen före nyårsafton började polisen förverka fyrverkerier från ungdomar.

undefined
Polisen samlas på Strömplan under nyårsnatten.

Vid 23:15-tiden på nyårsafton, när polisen rullade in på Stortorget i Katrineholm, kastade några ungdomar smällare mot folk och även mot polisbilarna. 

– Det var den första situationen. Sedan fortsatte det, med mellan 30 och 50 ungdomar, varav ungefär 20 var mer aktiva, säger Linnéa Aaro, yttre befäl för polisen i Katrineholm under nyårsnatten. 

Normalt brukar polisen i första hand prata med ungdomar som stör omgivningen, men den metoden fungerade inte under nyårsnatten. Därför ägnade man sig åt att avvisa, alltså att säga åt dem som störde att gå från platsen, eller att avlägsna dem, alltså att leda eller transportera bort dem. 

– Väldigt tidigt började vi köra hem ungdomar till föräldrarna, vilket gav effekt, säger Emmy Truedsson, gruppchef i polisens ingripandeverksamhet. 

Runt tolvslaget var det ganska lugnt på torget, trots mycket folk, och polisen hade god hjälp av räddningstjänsten som anvisade platser där man kunde avfyra fyrverkerier och som även rapporterade om stök. Men en stund senare blev det bråkigare – både Linnea Aaro och Emmy Truedsson kan nämna den exakta tidpunkten: 

– Klockan 00:21. Då skulle en person omhändertas men väldigt många ungdomar och även vuxna försökte störa ingripandet, säger de. 

undefined
Det var inte lika kaotiska scener vid lördagens nyårsfirande som vid fjolårets, men ett hundratal firare fick lämna torget på polisens uppmaning.

Hela Strömplan, framför Systembolaget, var full av folk som kastade smällare och försökte ta sig fram till patrullen som skulle omhänderta personen. 

– Vi fick höja både rösterna och batongerna. Det var mycket folk och det kastades smällare alldeles framför oss. Det var inget vi inte kunde hantera. Men det är oroväckande att det var så många vuxna med barn med, till exempel vuxna som filmade, säger Linnea Aaro. 

När personen som skulle tas med var bortförd var det fortsatt oroligt vid Strömplan. 

– Vi flyttade om oss och gick emot dem på linje, då lugnade det ned sig och vi kunde vi jobba med dialog och kunde köra iväg dem som bidrog mest. Efter det var det inga större avvikelser. 

På nyårsdagen kan polisen ändå summera årets nyårsfirande som lugnare än fjolårets. 

undefined
Poliserna var betydligt fler än vid fjolårets nyårsfirande.

– Samarbetet med räddningstjänsten var en framgång. Det är bra att kunna visa att man jobbat annorlunda från polisens sida och att det blev lugnare. Många från allmänheten var glada att vi satte ribban högt, säger Emmy Truedsson. 

Polisen önskar att det varit fler ansvarstagande vuxna på torget. 

– Vi saknade nattvandrare och vi hade gärna sett något mer uppstyrt nyårsfirande från kommunens sida. 

Polisen har upprättat flera anmälningar efter nyårsnatten. Två anmälningar rör blåljussabotage, en rör försök till våld mot tjänsteman, en annan rör framkallande av fara för annan. Den sistnämnda handlar om en person som avfyrade raketer rakt mot en folkmassa. Linnea Aaro och Emmy Truedsson konstaterar att fler anmälningar kan tillkomma. Under nyårsnatten omhändertogs sju personer för fylleri, men fylleristerna dök upp i andra sammanhang än på torget. 

Blåljussabotage

Sabotage mot blåljusverksamhet är en brottsrubricering som trädde i kraft den 1 januari 2020. Den innebär, att man kan dömas för att ha angripit eller på annat sätt stört polisverksamhet, räddningstjänst eller ambulanssjukvård. 

Det kan handla om våld eller hot mot personalen, om att stjäla eller skada fordon eller andra hjälpmedel, eller om "annan otillbörlig åtgärd". 

Brott av normalgraden kan ge fängelse i som längst fyra år. Grovt brott kan innebära fängelse på livstid. 

Källa: Lagen.nu

Karta: Stortorget
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!