Bilden i kommunens kampanj – som fått invånarna att reagera

"Det sämsta konstinköp som gjorts". Boende i stan reagerar på Katrineholms kommuns reklamkampanj i Stockholms tunnelbana – som ska locka hit fler invånare. "Ett bra konstverk", säger Jakob Jansson, vd för Plus Katrineholm.

När konstverket "Big Blue" restes i Katrineholm 2018 var reaktionerna delade. Vissa tog emot den blå mustangen, gjuten i aluminium, med öppnar armar. Andra var av motsatt åsikt. Sedan dess har hästens dekorerats av allmänheten med allt från kläder, munskydd och skyltar.

När konstverket "Big Blue" restes i Katrineholm 2018 var reaktionerna delade. Vissa tog emot den blå mustangen, gjuten i aluminium, med öppnar armar. Andra var av motsatt åsikt. Sedan dess har hästens dekorerats av allmänheten med allt från kläder, munskydd och skyltar.

Foto: Olle Peterson

Katrineholm2024-06-26 12:10

Nyheten i korthet

  • Katrineholms kommuns reklamkampanj i Stockholms tunnelbana har fått invånare att reagera. Kampanjen, som syftar till att locka nya invånare till Katrineholm, innehåller en bild av den kontroversiella statyn "Big blue".
  • Konstnären Gun Haglund menar att statyn är "det sämsta konstinköp som gjorts" och föreslår att kommunen borde ha valt bilder som visar på staden som en charmig småstad, för att attrahera barnfamiljer.
  • Jakob Jansson, vd för Plus Katrineholm, försvarar bildvalet och menar att det representerar Katrineholms progressiva konstscen och att en plats med ett rikt kulturliv kan locka många nya invånare.

I dag pryder en bild av det omstridda konstverket "Big blue" Stockholms tunnelbana, som en del av en pågående marknadsföringskampanj – men inte utan kontroverser.

Kampanjen genomförs av fastighetsägare, bank, aktörer och Katrineholms kommun, med syfte att sätta Katrineholm på kartan som en attraktiv bostadsort, något som tidningen har skrivit om tidigare. Men kampanjen har även fått redan befintliga invånare i staden att reagera. Bland de tre bilder som pryder affischerna i Stockholms tolv centrala tunnelbanestationer syns den omdiskuterade statyn. Det fick konstnären Gun Haglund, som blev uppmärksammad på kampanjen av sin dotter, att surna till.

– Den där hästen är skittråkig. Det är det sämsta konstinköp som gjorts. Och jag är inte ensam om att tycka att hästen är gräslig. Det ser ut som att den är inlindad i gladpack, säger Gun Haglund.

Vad hade du hellre velat se?

– Ska man locka hit människor hade det varit bättre att satsa på det småstadsaktiga. Ta hellre sådant som attraherar en barnfamilj, som visar på en söt och trevlig liten stad. Man kunde därmed ha gjort ett bättre val. Och Katrineholm rymmer annan, bra konst. Som till exempel Niklas Mularis Blåklockan, vid infarten till stan, säger hon.

undefined
Såhär ser det ut i Stockholms tunnelbana.

En kort stund efter intervjun ringer Gun Haglund tillbaka till tidningen.

‒ Nu har jag suttit i bilen och tänkt ännu mer på hästen, på vad den förmedlar. Jag får ångestkänslor, kvävningskänslor. Den känns instängd.

Är inte det konstens uppdrag, att få folk att känna och reagera?

‒ Jo, men det här verket är inte provokativt och roligt. Det är provokativt och fult. I kampanjen handlar det om att visa upp staden, att attrahera möjliga invånare.

undefined
Jakob Jansson, vd för Plus Katrineholm, tycker att hästen skapar mycket känslor. "På det sättet tycker jag att den är väldigt intressant och ett bra konstverk. Färgen står ut på ett sätt i stadsrummet. Den har en mumifierad känsla. Det får mig att fundera och fantisera om massa konstiga saker. Det kan jag tycka är lite roligt", säger han.
undefined
När konstverket "Big Blue" restes i Katrineholm 2018 var reaktionerna delade. Vissa tog emot den blå mustangen, gjuten i aluminium, med öppnar armar. Andra var av motsatt åsikt. Sedan dess har hästens dekorerats av allmänheten med allt från kläder, munskydd och skyltar.
undefined
"Big blue" fick sin plats i kvarteret på grund av att KFAB ville smycka platsen med en häst. Konstnären bakom verket, Linda Bäckström, har tidigare sagt till tidningen: ”Skulpturen är som en svart hingst, men fråntagen allt det graciösa; den har ingen svans, inga öron, den är rund och bullig. Den är obrukbar, ofunktionell. Jag tycker att det är spännande”.
undefined
Att verket rör upp känslor upplever konstnären Linda Bäckström som intressant: "Det är positivt att folk har ett engagemang. Hellre det, än att ingen bryr sig".

Jakob Jansson, vd för Plus Katrineholm, som ligger bakom kampanjens bildval, förklarar varför man valde hästen.

– Vi vill visa både stadsmiljö och natur, det vi tycker är fantastiskt här. Katrineholm har en lång historia av väldigt progressiv offentlig konst. Ett av de offentliga konstverken har varit vår ingång, vilket vi ville porträttera. Vi fotograferade flera konstverk i centrum, men vi tyckte att det här blev en härlig och vacker bild, säger Jansson.

Tror du att hästen lockar folk att flytta hit?

– Jag tror att en progressiv stadsmiljö med mycket offentlig konst engagerar, och engagemang är alltid härligt. Men ett enskilt konstverk är sällan en anledningen till att en person flyttar. Jag tror att en plats med ett rikt kulturliv och konstuttryck kan locka väldigt många, säger han.

Fler läsare har reagerat i tidningens kommentarsfält. En av dem skriver: "I juli månad är det mest turister i Stockholm då stockholmarna själva är någon annanstans. Bra att börja marknadsföra sig i Stockholm. Jag känner flera som är sugna på att flytta till Sörmland."

undefined
"Ett enskilt konstverk är sällan en anledningen till att en person flyttar". Det säger Jakob Jansson, vd Plus Katrineholm.
undefined
"Vi fotograferade flera konstverk i centrum, men vi tyckte att det här blev en härlig och vacker bild", säger Jansson.

Jakob Jansson ger läsaren rätt. Många stockholmare reser iväg under sommaren.

– Vi valde sommaren för att Katrineholm lever upp med gårdsbutiker och besöksmål. Staden är stark som destination under den här säsongen och därför passar det bra att visa upp bilder härifrån.

– Vissa är bortresta, men otroligt många rör sig fortfarande i tunnelbanan. Vår målgrupp, barnfamiljer i åldern 27-44 år, reser ofta kollektivt i stor utsträckning. Det är dessa vi vill nå ut till, vilket under en vecka är flera hundratusen människor, säger han och fortsätter:

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!