Det behövs mer än tusen ord för att beskriva vad EN bild kan förmedla, sägs det. Ett fruset ögonblick, en skildring av ett skeende, just då det äger rum.
Det är 30 år sedan pressfotografen Hans Runesson, i Växjö och på uppdrag av Dagens Nyheter, tog bilden som kom att kallas "Kvinnan med handväskan" eller "Tanten med handväskan". Bilden visar hur en demonstrant från Nordiska rikspartiet angrips bakifrån av en kvinna som slår sin handväska mot hans huvud. Bilden kom att symbolisera motstånd och civilkurage. Den valdes till "Årets bild 1985" och 1999 till "Århundradets bästa bild".
Kvinnan på bilden är en då 38-årig polska. Hennes historia berättar Lisa Syrén i P4-dokumentären "Tanten med väskan". Där får vi möta en själsligt trasig människa, ingen tuff tant. Programmet ställer även frågorna: Vem var hon? Varför var hon på torget och spelar hennes eget öde någon roll för bildens symbolik?
Några direkta svar ges inte i programmet men det får mig att tänka till. Bilden är fortfarande väldigt bra, men nu ser jag något mer, något annat; desperationen i kvinnans ansikte. Den tuffa tanten är borta.