Beskedet: Bilägare i KFV-området får extra pengar

Samtliga bilägare kommer att få 1 000 kronor i drivmedelskompensation. Nu står det klart att bilägare som bor i Katrineholm, Flen eller Vingåker kommer att få ytterligare pengar.

Martina Cöster får inte del av drivmedelskompensationen eftersom hon inte längre äger någon bil. Numera lånar hon grannens bil vid behov.

Martina Cöster får inte del av drivmedelskompensationen eftersom hon inte längre äger någon bil. Numera lånar hon grannens bil vid behov.

Foto: Jimmy Persson

Katrineholm2022-03-15 19:22

De skenande bränslepriserna har slagit hårt mot många svenska hushåll och företag. För att mildra konsekvenserna meddelade regeringen på måndagen att ett åtgärdspaket ska införas. Först handlar det om sänkt skatt på bensin och diesel, med 1,30 kronor vid pump, mellan den 1 juni och sista oktober. Med tidigare aviserad skattesänkning på 50 öre blir det alltså 1,80 kronor billigare att tanka. 

Därefter kommer samtliga personer som äger en personbil att få 1 000 kronor i drivmedelskompensation. För bilägare som bor i stödområde 1–3, främst landsbygds- och glesbygdskommuner, kommer man att kompenseras med ytterligare 500 kronor. I Sörmland handlar det om personer bosatta i Katrineholms-, Flens- eller Vingåkers kommuner. 

– Till att börja med tycker jag att det är jättebra att man förstår allvaret för många medborgare och gör olika insatser på området. Samtidigt är det bra att våra medborgare här får extra kompensation, säger Johan Söderberg (S), kommunstyrelsens ordförande. 

När den ordinarie och den särskilda drivmedelskompensationen kan utbetalas är oklart. Regeringen meddelar däremot att utgångspunkten är att stödet ska utbetalas automatiskt. 

Katrineholmaren Martina Cöster gjorde sig av med bilen på grund av de höga priserna och får därför inga pengar. 

– Nu lånar jag grannens bil. Samtidigt hade inte stödet räckt till lite mer än en tank. Och jag brukade tanka en gång i veckan, säger hon. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!