Berit fick ingen hjälp när benprotesen fastnade

När Berit skulle ta av sig benprotesen satt den fast. Och ingen hjälp fanns att få. "Det var fullständig panik", berättar hon.

Vart vänder man sig när man sitter fast med sin benprotes? Det undrar Berit efter en kämpig långhelg.

Vart vänder man sig när man sitter fast med sin benprotes? Det undrar Berit efter en kämpig långhelg.

Foto: Carina Bergius

Katrineholm2024-04-14 06:35

Nyheten i korthet

  • Berit, en kvinna med benprotes, hamnade i panik när hennes protes fastnade och ingen kunde hjälpa henne att få av den.
  • Trots flera försök från både 112, 1177 och hemtjänsten kunde ingen assistera Berit. Hennes protes släppte först efter att hon försökt med låsolja på en väns råd.
  • Händelsen belyser problematiken med bristande stöd och kunskap för personer med proteser, särskilt under helgdagar när få medicinska tjänster är tillgängliga.

Under skärtorsdagen var Berit, som inte vill ha sitt efternamn i tidningen, på besök hos ortopedteknikern för att få en ny innerdel till sin benprotes, eftersom den förra krånglade. På eftermiddagen skulle hon ta bort protesen, som är vacuumbaserad, för att lufta benstumpen. 

– Men då satt benprotesen fast. Då började eländet, berättar Berit och fortsätter:

– Jag slet och drog för att få in luft. Stumpen stasade något enormt då.

Till slut ringde hon 112. Där hänvisades hon till en larmgrupp. Men där hade den ingen erfarenhet av detta.

– De hänvisade mig till 1177, men de kunde inte heller ge någon vägledning än att åka till akuten eller prova med hemlarmet.

Så Berit tryckte på hemlarmet och hemtjänsten kom. Men de visste inte heller hur de skulle hjälpa henne. 

– Vilket vits har jag med att larma när ingen förstår sig på det tekniska?

– Vad gör man? Jag hade kunnat åka till akuten men då såg jag framför mig en natt halvsittande i en stol. För jag kan inte ligga ner med protesen. Så det vågade jag inte ge mig på. 

undefined
"Den måste bort. Jag kan inte sova med den. Det finns inte en chans", säger Berit om sin benprotes.

Till slut fick Berit kontakt med en vän som tidigare arbetat inom vården. Han tipsade om låsolja.

– Då släppte protesen, men då var stumpen alldeles lila. 

På långfredagen skulle hon och hennes särbo åka bort.

– Då tog jag på min protes igen. Jag var ju tvungen att tro på att det skulle fungera, vilket det inte gjorde.

När hon kom hem satt protesen fast igen. Den gången fungerade inte låsoljan.

– Det slutade med att min särbo fick prova att borra ett lufthål. Men det funkade inte. Istället borrade han i ventilen. Efter en och en halv timme fick vi bort protesen.

Därefter vågade Berit inte ta på sig den. Istället har hon burit en så kallad hygienprotes tillfälligt under helgen och suttit i rullstol. 

– Det här är katastof. Var vänder man sig när det är fem helgdagar? Jag hamnade i paniksituationer gång på gång. Jag kände mig så hjälplös.

undefined
Första vardagen efter påsk fick Berit komma till ortopedteknikern. Numera använder hon en gammal protes. Men den skaver. "Det är jättesvårt att gå", säger hon.

Ramona Grapenhielm, verksamhetschef på vård- och omsorgsförvaltningen, beklagar att Berit inte kunde få någon hjälp. Hon förklarar att den som har hjälp med sin protes som insats kan få det och att medarbetarna då får kunskap i hur de ska göra hos varje enskild individ. 

– Flera medborgare som har någon form av protes sköter ofta detta själva, vilket kan vara fallet här. Om det då uppstår problem är det inte alltid vi kan säkerställa att vi kan hjälpa till, våra medarbetares kunskaper sammanfaller med vilka insatser individen har beviljat, förklarar hon. 

Aktiv ortopedteknik har avtal med Region Sörmland och hanterar alla ortopedtekniska hjälpmedel i Sörmland. Dit hör alla typer av protester. Mottagningen är öppen helgfria vardagar.

– Allmänt kan man säga att ortopediska hjälpmedel inom vården inte ses som något där det finns akuta behov, säger Martin Porelius, regionchef på Aktiv ortopedteknik mitt.

Enligt honom är det väldigt sällan som en protes fastnar. 

– Hjälpmedel som går sönder eller behöver justeras, exempelvis en underbensprotes som fastnat, innebär ingen risk för patienten även om det kan innebära ett obehag, som i det här fallet, när man eventuellt behöver ha den på tills man kan komma till ortopedtekniska avdelningen, fortsätter han.

Men är det inte farligt om stumpen stasar och är lila när man väl får av protesen?

– Nej, det är ingen risk då protesen inte kan stasa benet. Dock kan huden bli irriterad av den silikonstrumpa man har på benet, om man till exempel drar mycket i den. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!