Bekänn färg i könsfabriken

Unik utställning om genus visas på Duveholmsgymnasiet som första anhalt på nationell turné.

Katrineholm2014-10-21 07:00

I Ljusgården på Duveholmsgymnasiet finns en könsfabrik. Det finns en rosa del för flickor och en blå del för pojkar. Här får besökaren chans att följa en mans och en kvinnas livslinje från noll till 80 år. Vägen är kantad av olika genusfrågor. Frågorna rör till exempel skola, sex och samlevnad.

– Statistik är tydligt. Det är spännande och kul att ta del av kalla fakta, säger Anja Cameron som är besökare på utställningen.

Katrineholm är den första kommunen som visar utställningen "Följer du normen?". Enligt Anna Johansson, jämställdhetsstrateg i Katrineholms kommun, är kunskap om jämställdhet nyckeln till framgång. Hon hoppas att utställningen om genus ska beröra, uppröra eller hänföra dig.

– Det känns fantastiskt att kunna visa utställningen. Den är en tydlig del av vårt jämställdhetsarbete. Vi vill tydliggöra villkoren i könsfabriken och synliggöra problem och lösningar, säger hon.

Efter att ha gått i genom fabriken får besökaren delta genom att svara på frågan "Vilket kön känner du dig som - i dag?" genom att markera på en tavla. Enligt Anna Johansson är det en viktig utställning för både allmänheten och kommunalt anställda.

– Det är viktigt att få upp intresset för de här frågorna. Målet är att skapa jämställdhet i den kommunala verksamheten. Ett exempel på bra jämställdhetsarbete är att fråga sig vem det är som tar plats i skolan, säger hon.

Maria Evald är processledare för jämställdhet på bildningsförvaltningen. Hon tycker att det är självklart att kön alltid ska finnas med i det kommunala arbetet.

– Det handlar om kunskap. Vi vill få chefer och medarbetare att tänka normkritiskt. Man kan till exempel låta tjejer prova på boxning på idrotten. Det är viktigt att inte vara begränsad, säger hon.

Maria Evald berättar om kulturens påverkan på genus och att alla har erfarenheter som påverkar uppfattningen om kön. Hon är övertygad om att det går att förändra strukturer i samhället.

– Förändring är en process. Drar många åt samma håll kommer en förändring att ske, menar hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om