Hon vill bidra till ökad jämställdhet i bolagsstyrelser

Advokaten Frida Gullstrand från Katrineholm är en av kvinnorna på 100-listan som syftar till att öka jämställdheten i bolagsstyrelserna.

Frida Gullstrand konstaterar att många företagsägare tillhör en äldre generation där jämställdhet och mångfald inte har samma plats som bland yngre.

Frida Gullstrand konstaterar att många företagsägare tillhör en äldre generation där jämställdhet och mångfald inte har samma plats som bland yngre.

Foto: Advokatfirman Glimstedt

Katrineholm2020-10-17 20:37

– Jag är med på 100-listan för att jag tror att större jämställdhet i bolagsstyrelser gynnar både näringslivet och samhället i stort, säger Frida Gullstrand.

Hon bor i Katrineholm och arbetar på advokatfirman Glimstedt i Norrköping. På advokatfirman sysslar hon med kommersiella avtal, företagsöverlåtelser och tvistelösningar. Vid sidan av arbetet har hon styrelseuppdrag, bland annat i ett ägarlett bolag i Stockholm.

– Jag försöker också hålla mig framme i lokala sammanhang. Jag sitter med i styrelsen för Nyföretagarcentrum Västra Sörmland.

Sedan knappt ett år tillbaka står Frida Gullstrand med på 100-listan som för närvarande omfattar 165 kvinnor från Sörmland, Stockholm, Östergötland och Gotland. Kvinnorna på listan är tillgängliga för styrelseuppdrag.

– Det är i styrelserummen som de viktigaste strategiska besluten fattas för ett bolags framdrift. Det är viktigt att styrelsen återspeglar samhället, inte bara vad gäller jämställdhet utan även vad gäller mångfald. Jag tycker att det är en viktig fråga som jag försöker bidra till.

Frida Gullstrand, som länge varit intresserad av styrelseuppdrag, ansökte till 100-listan efter att ha gått en styrelseutbildning anordnad av Östsvenska Handelskammaren och Styrelseakadmien Östsverige.

– De hade en väldigt inspirerande föreläsare där. Sedan ansökte jag direkt till 100-listan och kom med.

undefined
Frida Gullstrand sitter bland annat med i styrelsen för Nyföretagarcentrum Västra Sörmland.

Hon menar att hon bland annat kan bidra med affärsjuridisk kompetens i styrelsearbetet.

– Jag upplever att mina styrelsekompisar tycker det är bra att få den här juridiska kompetensen och inspelet direkt när man diskuterar olika strategiska vägval. Jag tycker att det är jättespännande att få vara med om de här strategiska avvägningarna och att ha en vision framåt. Sedan kan man lära sig oerhört mycket.

Hon hoppas att fler sörmländska bolag ska ta in externa ledamöter i sina styrelser.

– De här jättefina bolagen som finns runt om i Sörmland med människor som har kämpat och lagt ner sin själ i bolagen kan ha anledning att lyfta blicken lite och se vad det finns för möjligheter att ta in extern kompetens. Om styrelsen utgörs enbart av ägarna kan det lätt bli så att man bedriver operativa frågor och ägarfrågor under styrelsemötena. Det är ju bättre att använda den tiden till just styrelsefrågor och mer strategiska diskussioner.

Hon känner igen bilden i den årliga rapporten från 100-listan och Östsvenska Handelskammaren som visar att Sörmlands bolagsstyrelser är långt ifrån jämställda. Hon tror att det till stor del beror på att en struktur lever kvar från en tid då samhället var mindre jämställt. Många företagsägare tillhör en äldre generation där jämställdhet och mångfald inte har samma plats som bland yngre.

– När vi gick igenom rapportsläppet för 100-listan var det någon som kommenterade att det kan vara läge i samband med ett generationsskifte att ta in en kvinnlig styrelseledamot. Det är ganska talande att det ska krävas ett generationsskifte för att man faktiskt ska ta ett kliv när det gäller jämställdhet.

– Det är många som inte vågar ta det här klivet när man har de här förlegade strukturerna. Det är enkelt för oss att sitta här och prata om det, men för det enskilda bolaget som kanske bara har ägare i styrelsen kan det vara en stor sak.

Frida Gullstrand menar att 100-listan behöver marknadsföras mer för bolagsstyrelser och för att de ägarledda bolagen ska bli medvetna om vilken kompetens den innehåller och våga ta steget att ta in en kvinnlig styrelseledamot.

– Det behövs starka förebilder för att fler bolag ska ta in kvinnor i sina styrelser. Då menar jag inte bara förebilder för unga personer att se upp till utan även för etablerade styrelser och ägare. Vi behöver synas mer helt enkelt.

Karta: Katrineholm
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!