I dagarna presenterade Statistiska centralbyrån sin novemberräkning av befolkningsstatistiken. Det är en viktig sammanräkning, då den ligger till grund för Sveriges kommuners skatteintäkter och statsbidrag.
SCB:s sammanräkning visar att Katrineholms kommun nu har 34 796 invånare, vilket innebär en ökning på 59 personer jämfört med november 2019. I fjol ökade Katrineholms invånarantal med 312 personer, men kommunalråd Göran Dahlström är inte orolig för att siffran har dalat.
– Vi ökar inte lika mycket som vi gjort tidigare år, då vi nått en befolkningsplatå där invånarökningen har mattats av. Den stora anledningen till det är att vi inte har tillräckligt med inflyttningsklara bostäder, men vi har drygt 1 600 bostäder under planering eller redan i produktion. Vi har ytterligare 500–600 bostäder i pipeline och flera förfrågningar från företag runt om i Sverige som vill bygga i Katrineholm, säger han.
Kommunplanens mål och vision är att Katrineholm ska ha 40 000 invånare år 2030. Göran Dahlström ser ljust på kommunens framtid och att tillväxttakten för nya katrineholmare ska ta fart igen.
– För att må bra ska Katrineholm öka mellan 250 och 300 invånare per år och vi har en otroligt stor potential med alla bostäder som ska byggas. De bostäder som redan står klara har varit fyllda innan de ens varit färdigbyggda.
Finns det fler förklaringar till den minskade inflyttningen?
– Bostadsbrist är det stora, men pandemin och att det kommer färre från andra länder kan spela in på marginalen, säger Göran Dahlström.
Vänsterpartiets gruppledare Tony Rosendahl är av en annan åsikt och lyfter fram jobb och kärlek som de främsta faktorerna som får människor att flytta sina bopålar till en annan kommun.
– Först och främst handlar det om att det måste finnas möjlighet att få ett jobb. Jobbtillgången är kommunens viktigaste attraktionskraft. Visst förutsätter det att det finns tillgång till bostäder, men en avgörande faktor är ju också hur prisläget på bostadsmarknaden ser ut.
Kan den pågående pandemin ha påverkat Katrineholms novemberresultat?
– Visst kan det vara så att pandemin har gjort att människor inte är lika rörliga. Man kanske tar det säkra före det osäkra och håller fast vid sin hemkommun och sitt arbete, men det är svårt att dra några slutsatser nu. Det är något som man får utvärdera på sikt.