De två bästa vännerna ska bestiga Afrikas högsta berg

Alice Zetterstrand, 25, och Clara Söderstierna, 25, satte sig på torsdagsmorgonen på tåget från Katrineholm mot Stockholm och Arlanda. Slutdestinationen? Toppen av världens högsta fristående berg, Kilimanjaro.

Till vänster: Alice Zetterstrand och till höger Clara Söderstierna. På väg mot sitt livs äventyr: att bestiga Kilimanjaro.

Till vänster: Alice Zetterstrand och till höger Clara Söderstierna. På väg mot sitt livs äventyr: att bestiga Kilimanjaro.

Foto: Stella Svärd/Ben Curtis

Katrineholm2022-06-30 18:02

5 895 meter över havet reser sig världens högsta fristående berg, Kilimanjaro. De första personerna att bestiga berget var den lokala guiden Yohani Kinyala Lauwo, den österrikiske bergsklättraren Ludwig Purtscheller och den tyske geologen Hans Meyer år 1889. Sedan dess är det ungefär 30 000 människor som bestiger berget varje år. Snart tillhör två äventyrslystna tjejer från Katrineholm den skaran. De bästa vännerna Alice Zetterstrand och Clara Söderstierna är nämligen just nu på väg mot Tanzania och Kilimanjaros topp. 

– Vi har fått höra att det kommer vara det tuffaste vi gör i hela vårt liv men också det häftigaste, säger Alice. 

– Det pirrar ordentligt i magen, säger Clara och skrattar.

Efter en föreläsning med äventyraren Nicklas Lautakoski hösten 2019 bestämde de för att anmäla sig till vandringsresan. Tjejerna är vana äventyrare och har tagit sig till toppen av Kebnekaise tidigare. Det var där de fick mersmak för bergsbestigning. 

– Vi är partners in crime när det kommer till äventyr! Vi släpar ut varandra och hittar på en massa dumma saker, säger Alice. 

– Vi vill alltid ut på nya äventyr och det här kändes som nästa steg, säger Clara. 

Vad ser ni mest fram emot?

– Att stå där på toppen och skrika: vi gjorde det! säger Alice. 

– Det ska bli spännande att se hur mycket kroppen klarar av, fortsätter Clara. 

Kommer ni att nå toppen?

– Jag hoppas verkligen det. Vi har ju tränat ordentligt men sedan är det ju saker man inte kan styra över, som höjdsjuka, säger Clara.

Höjdsjuka är kroppens reaktion på tunn och syrefattigluft. Yrsel, huvudvärk och trötthet är vanliga men ofarliga tecken på lätt höjdsjuka. Om symptomen ignoreras kan de leda till allvarliga symptom. Därför är det viktigt att ge kroppen tid att anpassa sig till klimatet och ha flera dagar på sig att bestiga berget. 

Vilken blir den största utmaningen?

– Att fortsätta kämpa när det känns jobbigt, säger Alice.

– Precis. Att vi har lite pannben när vi blir trötta i kroppen och inte ger upp, säger Clara

– Något som också vore jobbigt är om de säger till mig att jag måste avbryta för att det vore en risk för mig att fortsätta. Att ta det beslutet hade varit väldigt tufft, säger Alice.

Fredag kväll är tjejerna framme i Tanzania och sover en natt på hotell. De tar sina första steg upp på berget lördag morgon. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!