Enligt lantbrukarnas riksförbund brukar i alla fall drygt 3 miljoner av Sveriges runt 4,5 miljoner hushåll köpa sig en julgran.
På Vårljungens garden center tog man emot den första granleveransen redan den 20 november.
– Då är det många som köper en adventsgran att ha utomhus, säger Sara Georgson.
Granförsäljningen brukar kunna delas upp i två perioder, berättar hon. Först köper många en så kallad adventsgran lagom till första advent. Sedan sätter den ordinarie julgransförsäljningen igång ordentligt från och med luciahelgen ända in på självaste julafton.
På vilken veckodag julafton infaller påverkar också planeringen mycket.
– I år är julafton på en onsdag, så jag tror att många passar på att skaffa sig granen under helgen och så skinkan och köttbullarna till veckan. Så skulle jag ha gjort i alla fall, säger hon.
De flesta julgranarna, omkring 2,8 miljoner, som säljs i Sverige har odlats i södra Sverige och resten, cirka 400 000, har importerats från Danmark.
Det finns olika sorters granar som säljs inför julen, exempelvis ädelgran, kungsgran och silvergran. Den allra vanligaste inom den svenska julgransförsäljningen är dock rödgran. På handelsträdgården där Sara Georgson jobbar säljer de rödgranar och kungsgranar från södra Sverige. Hos dem var kungsgranen under en lång tid storsäljaren, men förra året vände trenden. Nu tycks katrineholmarna återigen föredra de traditionella rödgranarna.
– De två sorterna skiljer sig åt i storlek och färg. Oftast är kungsgranen större och kan ha en mer mintgrönaktig eller silvrig ton. Sedan är det även skillnad på hur de doftar, och rödgranen barrar mer och är stickigare, säger Sara Georgson.
Varför vill man ha den gran som barrar mer och är stickig?
– Det handlar nog mest om att många vill ha en vanlig traditionell gran som man känner igen från det man var liten, säger Sara Georgson.