Från ultraljud till cellprov i kvinnoklinikens korridor

Blivande föräldrar mår sämre i dag och många är rädda inför förlossningen. Barnmorskorna Linda Alexandersson Nordin och Monica Brihall finns för att stötta dem genom graviditeten.

Barnmorskorna Linda Alexandersson Nordin och Monica Brihall stortrivs med sitt jobb på kvinnokliniken."Häromdagen hade jag först en efterkontroll där bäbisen var åtta veckor. Nästa patient var 98 år. Det är fantastiskt", säger Monica Brihall.

Barnmorskorna Linda Alexandersson Nordin och Monica Brihall stortrivs med sitt jobb på kvinnokliniken."Häromdagen hade jag först en efterkontroll där bäbisen var åtta veckor. Nästa patient var 98 år. Det är fantastiskt", säger Monica Brihall.

Foto: Carina Bergius

Katrineholm2023-05-05 06:58

Kvinnokliniken ligger fyra våningar upp på Kullbergska sjukhuset. I början av korridoren ligger BB- och amningsmottagningen, i andra änden ligger gyn-mottagningen. Däremellan ryms preventivmedelsmottagning, sesam-mottagning, ultraljudsmottagning, cellprovsmottagning, våldsteamet, uroterapeut, auroramottagning och abortmottagning. Till kliniken hör också familjecentralerna i Nävertorp, Flen och Vingåker. 

– Det är lite unikt att det finns så otroligt mycket kunskap på så liten yta, säger Monica.

För att få alla verksamheter att gå runt arbetar barnmorskorna ett par dagar i veckan med en verksamhet och de andra dagarna med annan.

– Man kan exempelvis vara tre dagar på barnmorskemottagningen och två dagar på gyn eller två dagar barnmorskemottagningen och tre dagar på familjecentralen, förklarar Linda.

undefined
I rummet för ultraljudsundersökning får blivande föräldrar en första skymt av det lilla livet.

Under sina år i yrket upplever de att mödravården fokuserat mer och mer på det medicinska.

– Det har tillkommit många pm, vi ska fråga väldigt mycket kring tillstånd och tidigare sjukdomar. Det är många fler rutinprover, säger Linda.

– Det är väldigt mycket mer kontroller av droger, alkohol, psykisk ohälsa, säger Monica.

– Det handlar givetvis om att få friskare gravida, undvika skador och barn som dör i magen, säger Linda. 

Linda Alexandersson Nordin har arbetat som barnmorska i femton år. Hennes kollega Monica Brihall har dubbelt så många år i yrket. De upplever att fler gravida mår dåligt i dag.

– Fler gravida står på antidepressiva läkemedel i dag, säger Linda.  

Monica arbetar bland annat på klinikens aurora-mottagning, där förlossningsrädda tas emot.

– Allt fler är även förlossningsrädda. I botten kan man ha psykisk ohälsa, men det kan också handla om en egen förlossningsupplevelse, som gör att man är rädd nästa gång, säger hon och fortsätter:

– De känner inte att de har fått stöd under sin förlossning. För att det har inte funnits tillräckligt med personal som kan vara i förlossningsrummet.

Barnmorskorna på Kullbergska gör sitt bästa för att hjälpa dem.

– Först försöker man ta reda på orsaken. Man kan också få en trygg patient genom att lägga upp en förlossningsplan som man försöker att uppfylla i möjligaste mån. Många gånger handlar det om att bli sedd och hörd, säger Monica.

Många blivande mammor googlar och kommer på så vis fram till hur man vill ha sin förlossning. Många blivande föräldrar i dag har ett ökat kontrollbehov och vill att allting ska vara perfekt. 

– Sedan blir det inte exakt så, vilket också kan göra dem frustrerade och besvikna, säger Linda.

undefined
Monica Brihall och Linda Alexandersson Nordin utbildade sig först till sjuksköterskor, därefter har de läst vidare till barnmorska.

Att bli barnmorska var ingen barndomsdröm, varken för Linda eller Monica.

– Det växte fram när jag själv väntade barn första gången, berättar Linda.

– Det var likadant för mig, en komplicerad förlossning, säger Monica.

De tycker båda att det roligaste med jobbet är att det är så varierande. 

– Häromdagen hade jag först en efterkontroll där bäbisen var åtta veckor. Nästa patient var 98 år. Det är fantastiskt. Det är ett jätteroligt jobb och det är väldigt svårt att tröttna på det, säger Monica.

I dag, fredag den 5 maj, är det Internationella barnmorskedagen. Då kommer barnmorskorna på Kullbergska att stå i sjukhusets huvudentrén och berätta om sin verksamhet. Dagen kommer också att firas med tårta och så hoppas barnmorskorna att de ska få hissa barnmorskeflaggan utanför sjukhuset.

Barnmorskans dag

Den 5 maj firas Internationella barnmorskedagen.

Dagen har firats sedan 1951 för att uppmärksamma det arbete som barnmorskor gör världen över.

Enligt FN genomförs fortfarande var femte förlossning i världen utan professionellt stöd

För att utbilda sig till barnmorska måste man först ha studerat det treåriga sjuksköterskeprogrammet och ha legitimation som sjuksköterska. Därefter studerar man barnmorskeprogrammet under 1,5 år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!