"Barnen måste kunna ta sig till skolan också"

Politiska utspel intresserar henne inte och hon blir inte upprörd över fartgupp. Sjukgymnasten och triathleten Marie Sandberg brinner för miljö och hälsa. Hon önskar att samhället var mer anpassat för att gå och cykla på ett säkert sätt.

Marie Sandberg med Eskil, 1 år.  Hon märker att bilisterna kör för fort på vägarna där hennes äldre barn cyklar.

Marie Sandberg med Eskil, 1 år. Hon märker att bilisterna kör för fort på vägarna där hennes äldre barn cyklar.

Foto:

Katrineholm2018-08-02 09:00

Marie Sandberg möter mig i dörren med Eskil, 1 år, i famnen. Han protesterar först över att bli överlämnad till pappan som gör i ordning kvällsmat men börjar sedan äta i lugn och ro.

– Eskil är väldigt mammig, berättar hon.

Marie Sandberg är sjukgymnast och jobbar med strokeskadade patienter. Hon är framgångsrik i triathlon och simtränare. Intresset för hälsa och idrott och att vara förälder till tre barn speglar de politiska frågor hon brinner för.

– Jag blir oroad över alla barn som får skjuts till skolan. Dels över att de inte får röra sig men också miljöperspektivet. En del föräldrar står till och med och väntar på barnen med motorn igång, säger hon.

Det blir en ond cirkel, märker hon, eftersom ju fler som skjutsar desto farligare blir det att cykla i trafiken.

Jag blir oroad över alla barn som får skjuts till skolan

Hon pratar mycket om konkreta lösningar för bättre miljö och hälsa. Men hon har en politisk kompass och faller inte för vallöften.

– Jag brukar fylla i valkompasser och då hamnar jag mer åt vänster än åt höger. Jag har min politiska grundtanke och skulle aldrig rösta på ett parti som inte anser att alla är lika mycket värda, säger hon.

Hon var mer politiskt engagerad som yngre.

– Jag satt i elevrådet men det var svårare att påverka än vad jag trodde. Jag tröttnade på att det tog så lång tid och att jag tog upp samma saker utan att det hände något, säger hon.

Nu försöker hon spara på energin och välja sina engagemang. Men det händer att hon exempelvis kontaktar kommunen och kommer med förslag.

Om samhället var mer inställt på att man ska kunna ta sig fram på ett bra sätt skulle det underlätta för människor att både röra sig mer och spara på miljön

– När man inte är insatt känns det som att beslutsvägarna är så långa, säger hon.

Familjen bor i Laggarhult och cyklar till centrum, simhallen och Djulö.

– Vi har det bra även om jag skulle önska fler säkra gång- och cykelöverfarter. Men det borde byggas fler cykelbanor mellan tätort och kransorter för det är långt ifrån alla som kan ta sig till fram med cykel på ett säkert sätt.

Människor behöver röra sig och hon betonar vikten av att få in rörelse i tidig ålder.

– Om samhället var mer inställt på att man ska kunna ta sig fram på ett bra sätt skulle det underlätta för människor att både röra sig mer och spara på miljön.

Nya köpcentrum brukar byggas utanför städerna så att folk kör bil för att handla. Mellan butikerna är det mest parkeringar och inte så mycket plats för gående och cyklister.

– Det är inte alla köpcentrum man kan cykla till. Men det brukar inte heller vara promenadvänligt eller cykelvänligt mellan butikerna, jag tänker ofta på det när jag på Lövåsen, säger hon.

Att samåka till skolan och barnens aktiviteter är ett sätt att minska på bilåkandet. En annan idé är gående biltaxi, som innebär att föräldrarna turas om att följa med barnen till skolan.

Marie Sandberg tävlar i triathlon. Hon har tagit EM-brons och ett par SM-guld och har blivit femma i Ironman.

Hon är ansvarig för barngruppen i Julita Triathlon. Bilisternas attityd till cyklister skrämmer henne.

– Det är otäckt många som är arga på cyklister så till den grad att de riskerar att köra ihjäl oss. De kör för nära, gör farliga omkörningar och sprutar ner oss med spolarvätska, berättar hon.

När hon cyklar i Fuerteventura med triathlonförbundet möter hon en helt annan attityd.

– Bilisterna där är otroligt hänsynsfulla. De kan ligga bakom i flera kilometer tills det är fri sikt. Många vill att man ska lagstifta om att hålla avstånd till cyklister och det kan vara en bra idé.

Hon är simtränare i Katrineholms simsällskap och betonar vikten av att barnen får vattenvana. Simskolan är ett viktigt komplement till skolsimmet och nödvändig för dem som aldrig fått simundervisning.

Guppen finns där av en anledning och om man anpassar farten är det inte så farligt att köra över dem

– Simskolan måste vara lättillgänglig. Här i Katrineholm är den relativt billig men den har legat på eftermiddagen och det är inte alla föräldrar som är lediga eller har resurser så att de kan ordna någon som kan ta barnen till simskolan, säger hon.

Hon ser en brist på simhallar i hela Sverige och även ett problem med tillgängligheten till de befintliga simhallarna.

– Vissa kommuner som Tjörns kommun har inte ens någon simhall. I andra kommuner som Katrineholm får simhallen ofta hålla stängt för att den går sönder, säger hon.

Hon efterlyser framförhållning så att kommunerna planerar bygget av en ny simhall innan den gamla går sönder.

– Det finns saker som skulle kunna bli bättre med simhallen i Katrineholm. Det finns bara en undervisningsbassäng och det är dåligt med plats för de som simtränar. Det vore bra med en bassäng med höj- och sänkbar botten för vattengympa och rehabilitering.

Simning är inte bara en sport bland alla andra, tycker hon. Att alla kan simma är avgörande för säkerheten.

– Det är inte fel att bygga ishallar. Men det är inte nödvändigt att alla kan åka skridskor, säger hon.

Marie Sandberg tillhör inte dem som blir förbannade över farthinder.

– Guppen finns där av en anledning och om man anpassar farten är det inte så farligt att köra över dem, säger hon.

Många fler barn skulle ha lättare att sitta still på lektionerna om de kunde gå eller cykla till skolan på morgonen

Hon stör sig snarare på bilister som kör för fort.

– Jag vill inte släppa ut barnen att cykla själva för långt från huset eftersom många kör för fort. Jag skulle inte ha något emot några vägbulor i vårt område om det bidrog till att sänka hastigheten, säger hon.

Hon blir inte imponerad av politiska utfall och politiker som plockar poäng genom att smutskasta varandra. Hon har noterat att trafikfrågor används som ett slagträ i politiken.

– Partierna gillar att smutskasta varandra och säga saker som "Vi ska minsann inte slösa pengar på rondeller utan lägga pengarna på vård, skola och omsorg". Men jag tänker att det hör ihop. Barnen måste kunna ta sig till skolan också. Många fler barn skulle ha lättare att sitta still på lektionerna om de kunde gå eller cykla till skolan på morgonen.

Marie Sandberg

Familj: Sambo Rickard, barnen August, 11 år, Irma, 8 år och Eskil, 1 år.

Bor: Villa i Laggarhult.

Gör: Sjukgymnast på Kullbergska sjukhuset.

Föreningsliv: Ansvarig för barngruppen i Julita triathlon. Simtränare i Katrineholms simsällskap. Blivande hjälptränare i gymnastikklubben.

Intressen: Familjen, träna, läsa och äta godis.

Politik: Engagerad men långa beslutsvägar har gjort att jag väljer mina strider.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om