Den 29 januari serverades som vanligt två rätter i Strångsjö skola. Den ena innehöll kyckling, den andra var en pastagratäng med köttfärs.
Efter lunchen utbröt obehagliga scener i flera klassrum. Sammanlagt 16 av det 50-talet elever som går på skolan, började plötsligt att kräkas. En i personalen drabbades också.
– Det var elever från flera olika klasser som kräktes. Alla hade ätit köttfärsrätten, säger Marianne Jeppson, tillförordnad rektor på Strångsjö skola.
Kökspersonalen slog genast larm.
– De ringde mig och jag gick igång direkt. Jag kontaktade miljö och hälsa som tog prov på maten, säger Robert Henriksson, enhetschef för mat och måltider på kommunen.
Proverna skickades iväg till ett laboratorium för analys. En knapp vecka senare kom svaret – det var inget fel på maten.
– Miljöinspektören sa direkt att hon inte trodde att det var maten som låg bakom. Förloppet var alldeles för snabbt, säger Robert Henriksson.
Eftersom maten inte var boven i dramat, har kommunen inte sett någon anledning att ändra några rutiner.
– Vi har rutiner för allt. Hade det varit fel på maten hade vi gjort en grundlig utredning, säger Henriksson.
Han vill inte spekulera kring vad som kan ha orsakat kräkningarna, men säger att det eventuellt kan ha handlat om vinterkräksjuka.
Rektor Marianne Jeppson säger att de drabbade kände sig bättre efter att de kräkts, och att händelsen inte upprepats. Inte heller hon har någon klar teori om orsaken.
– Frågorna kvarstår, säger hon.