I söndags skulle Sofie Larsson åka hem till Skåne. Men innan dess åkte hon hem till sin mormor för att krama om henne och säga att de ses igen i sommar.
I ett inlägg på Facebook berättar hon om stanken av bränt som mötte henne, när hon låste upp dörren till sin mormors lägenhet. Hon trodde först att det brann. Därför rusade hon ut i köket, men allt såg lugnt ut.
När hon frågade sin mormor om hon visste varför det luktade bränt visade mormor smörgåsen som hon fått av hemtjänsten på morgonen.
Enligt Sofie Larsson såg smörgåsen i princip ut som om den hade brunnit inifrån. Mormor berättade att personalen kört brödskivan lite längre i mikrovågsugnen.
– Jag blir ledsen. Det är inte värdigt, säger Sofie Larsson och fortsätter:
– Jag vill inte hamna där. Jag vill inte att någon ska hamna där. Är det så här det ser ut? Är det här vad människor får stå ut med? Det här är inte okej.
Sofie Larsson har påtalat bristerna i hemtjänsten vid flera tillfällen.
– När hon ber om en smörgås på morgonen så kan man inte komma med en vetelängd eller muffins. Det är inte frukost. Ska man städa i 90 minuter så städar man i 90 minuter. Man hoppar inte över toaletten när det står på schemat. Det har varit många sådana småsaker.
– Eller när de kommer dit och ska fixa lunch och de vet inte ens hur man kokar en korv. Man måste kanske kunna ta hand om sig själv innan man tar hand om andra.
Det enklaste i det här fallet hade, enligt Sofie, varit att ge mormor en ny smörgås.
– Man kan be om ursäkt och säga att det kommer en ny smörgås. Alla kan göra fel, men när det händer gång på gång så är det inte okej.
Anneli Larsson, verksamhetschef för äldreomsorgen, beklagar det som har hänt. Hon berättar att förvaltningen haft tillrättavisande samtal med medarbetaren.
– Vi beklagar att det i detta ärende inte utförts på ett korrekt sätt och enhetschefen har därför vidtagit åtgärder för att det inte ska inträffa igen. Hemtjänstinsatserna i kommunen fungerar bra i de allra flesta fall och brukarnöjdheten är hög, säger hon.
Enligt Anneli Larsson ställs inga krav på utbildning inom matlagning vid rekryteringen av omvårdnadspersonal.
– Det som läggs fokus på är att vara undersköterskeutbildad i första hand. Det som ställs krav på är att kunna utföra de insatser som myndigheten beslutar. Det kan innefatta lättare hushållssysslor som exempelvis frukost. Vid behov av andra måltider beviljas insatser i form av matdistribution.