Runt en beroende finns minst fem personer som får sin livskvalitet försämrad, enligt Jessica Carlsson som arbetar på socialförvaltningen.
Hon har erbjudit stöd via anhörigprogram på Mercur sedan 2015. Hennes erfarenhet från de grupperna är att barnen till missbrukare, har särskilda behov av att sätta ord på det de varit med om.
– Det är skillnad mot att till exempel vara partner till en missbrukare. Du har möjlighet att gå, men som barn finns inte den utvägen. Barnen präglas och blir överdrivet ansvarstagande eller tvärtom. De får en ökad sårbarhet för att utveckla ett eget kemiskt beroende eller söka sig till en partner som är beroende. Man kan påverkas så att man ständigt är andra till lags, får låg tro till sig själv och värderar sig själv utifrån sina prestationer, berättar Jessica Carlson.
Hon vill gärna ge den här gruppen extra hjälp. Därför startas nu till våren ett särskilt anhörigprogram för målgruppen vuxetbarn som riktar sig till personer över 18 år.
Jessica Carlssons förhoppning är att de som bestämmer sig för att delta i programmet på Mercur börjar ta sig själva på allvar och inser att de inte är ensamma.
I förlängningen hoppas hon också att det kan bidra till att färre utvecklar eget beroende.
– Det finns en otrolig kraft i att öppna upp sig och prata om vad man varit med om, utan att bli bedömd, säger hon.