Barn kan felaktigt ha placerats i särskolan

Elever kan ha placerats i särskolan på felaktiga grunder. "Sånt här ska bara inte hända", säger skolchefen Johan Lindeberg.

"På ett personligt plan är jag både arg och bedrövad över att behöva göra den här genomlysningen", säger Johan Lindeberg, skolchef i Katrineholms kommun.

"På ett personligt plan är jag både arg och bedrövad över att behöva göra den här genomlysningen", säger Johan Lindeberg, skolchef i Katrineholms kommun.

Foto: Joakim Serrander

Katrineholm2023-06-05 17:02

Förr anlitade kommunen externa psykologer när det fanns behov att utreda om en elev skulle bli mottagen i särskolan, eller anpassad skola som det heter från och med den 2 juli. Nu har kommunen startat en omfattande genomlysning av dessa utredningar, eftersom man fattat misstankar om att det kan ha funnits brister i dem. 

Johan Lindeberg, skolchef i Katrineholms kommun, berättar att man regelbundet följer upp barnen som går i särskolan. 

– Barn utvecklas så det är viktigt att hela tiden följa upp en placering. Det är då våra nuvarande psykologer sett att "men vänta här nu". Och efter nya tester har man sett att här finns det föranledning att göra en annan bedömning. 

– När man sett ett visst mönster, kopplat till de utredningar som externa aktörerna genomfört, fick man en dålig känsla. Så då tog man beslutet att göra ett större arbete och gå igenom en stor mängd utredningar. Det är ett omfattande arbete som har gjorts under flera månader. 

Hittills visar genomlysningen att upp till tio barn kan ha placerats i särskola på felaktiga grunder. Bildningsförvaltningen ska nu titta närmare på vilken typ av brister det handlar om och vad det kan innebär för den enskilda individen. De elever och vårdnadshavare som är berörda har kontaktats.

– Vi har vidtalat alla dem som vi vill testa om och där vi misstänker att det finns en risk för felplacering. Vårdnadshavare är vidtalade och det finns en pågående dialog, säger Johan Lindeberg.

Samtliga vårdnadshavare som har barn i särskolan har informerats om vad som har hänt. 

– På ett personligt plan är jag både arg och bedrövad över att behöva göra den här genomlysningen. Sånt här ska bara inte hända, säger Johan Lindeberg.

Enligt honom är det dock inte bara den skolpsykologiska utredningen som ligger till grund för ett mottagande i särskolan.

– Man gör även en pedagogisk, social och medicinsk utredning och bedömning. Men det är ändå den skolpsykologiska utredningen som slår fast huruvida det föreligger en så kallad intellektuell funktionsnedsättning. Om det inte gör det är det aldrig aktuellt med placering i den anpassade skolan. 

De externa psykologerna har inte anlitats av kommunen på flera år.

– Vi har sedan dess satt in ytterligare rutiner för att dubbelkolla kvaliteten i externt utförda utredningar, säger Johan Lindeberg.

När genomlysningen är färdig kommer kommunen att göra en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!