Lekande barn bestulna på elsparkcyklar

Två barn, båda i tioårsåldern, har i början av veckan blivit bestulna på sina elsparkcyklar i Katrineholm. Polisen varnar för stölder av både elsparkcyklar och elcyklar.

Två barn har de senaste dagarna blivit bestulna på sina elsparkcyklar i Katrineholm.

Två barn har de senaste dagarna blivit bestulna på sina elsparkcyklar i Katrineholm.

Foto: Christine Olsson

Katrineholm2022-06-16 20:58

De senaste dagarna har två barn i katrineholm blivit bestulna på sina elsparkcyklar. Sparkcyklarna har inte stått parkerade, utan har stulits under barnens lek med dem. 

Vid 15-tiden på tisdagen var en pojke i tioårsåldern vid Backavallen och ägnade sig åt olika aktiviteter, när en annan pojke kom fram, hoppade på hans elsparkcykel och for iväg. I det fallet ska det vara fråga om en ensam tjuv. 

Samtidigt går polisen i Katrineholm ut och varnar just för stölder av elsparkcyklar. Stölder av både elsparkcyklar och elcyklar har ökat, skriver polisen, och poängterar att det är viktigt att stölderna anmäls. Polisen tipsar också om stöldmärkning, och att märkningen lämnas med i polisanmälan. Annars är det svårare för polisen att lokalisera ägaren, om cykeln skulle hittas. 

Stöldskyddsföreningen varnar också för att stölder av elcyklar ökar. Enligt föreningens statistik ökade antalet anmälda elcykelstölder med 50 procent under perioden januari till maj i år, jämfört med fjolåret. Totalt 20 525 cyklar stals under perioden. Av dem stod elcyklarna för ungefär en fjärdedel, 4 920 stycken. Risken att bli av med elcykeln är betydligt större än risken att bli av med en vanlig cykel. Också batterierna stjäls. 

"Allra bäst är att låsa fast cykeln i ett fast objekt i både ram och hjul och kom ihåg att ta med batteriet in”, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert vid SSF, i ett pressmeddelande. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!