Duon som stortrivs med arbetet vid livets ändhållplats

Redan på 90-talet hade Magnus Bosson och Barbro Andersson planer på att starta begravningsbyrå. Nu är de kollegor på Katrineholms begravningsbyrå, som snart firar ett år.

I mars firar Katrineholms begravningsbyrå ett år och här arbetar Barbro Andersson och Magnus Bosson.

I mars firar Katrineholms begravningsbyrå ett år och här arbetar Barbro Andersson och Magnus Bosson.

Foto: Emma Eriksson

Katrineholm2022-01-25 20:10

Det är en av de där isigt vindpinade januaridagarna som får en att skynda på stegen över Stortorget. Den ståtliga julgranen är väck och ett plockepinn av nedblåsta smågrenar ligger strösslade över gatstenarna.

Inne på Katrineholms begravningsbyrå är det däremot varmt och ombonat, med utsikt över både torgliv och busstationen. Den ljusa lokalen på 100 kvadratmeter hyste tidigare klädbutiken Fashionhouse, men sedan den 1 mars 2021 huserar Katrineholms begravningsbyrå här.

Bakom etableringen vid Stortorget står stiftelsen Ignis, vars vd Jan Olov Andersson bor i Katrineholm. 

– Det är jätteroligt att kunna öppna i Katrineholm och att kunderna hittar hit. I och med att byrån drivs av en stiftelse finns inget vinstintresse. Den första byrån öppnade i Stockholm 1932 och vårt uppdrag är att slå vakt om goda begravningsseder och ett värdigt omhändertagande av avlidna, förklarar han.

undefined
I samtalsrummet hos Magnus Bosson och Barbro Andersson på Katrineholms begravningsbyrå går björktemat igen med hemsnickrad himlastege och klädstege. På väggen hänger en målning av Katrineholmskonstnären Björn Köllner.

Inför etableringen i Katrineholm värvade Jan Olov Andersson Lerbobon Magnus Bosson, som arbetat 20 år i branschen.

– Det var på tiden att katrineholmarna fick ett tredje alternativ utöver Fonus och Östlunds och det har tagits emot positivt. Jag hade en kund som kom direkt redan första dagen vi öppnade. Det tar tid att etablera sig, men det känns som att vi är på G, säger Magnus Bosson.

Till en början var han solokvist på Katrineholmskontoret, men i oktober 2020 klev Barbro Andersson ombord. Efter 33 år på Östlunds begravningsbyrå hade hon börjat planera för att gå i pension, när hon fick jobberbjudandet.

– Jan Olov, Magnus och jag känner varandra sedan länge och allt bara klaffade. Det blir några bra år här innan jag avslutar mitt yrkesliv, säger hon. 

Faktum är att hon och Magnus Bosson hade planer på att starta begravningsbyrå tillsammans redan på 1990-talet, men det rann ut i sanden. Nu trivs de som kollegor.

– Även om jag jobbat länge i branschen har jag lärt mig massor på några månader om det datasystem vi arbetar med, berättar Barbro Andersson.

undefined
Barbro Andersson och Magnus Bosson arbetar tillsammans på Katrineholms begravningsbyrå vid Stortorget.

Duon Bosson/Andersson tror att en framgångsfaktor för byrån är den tydliga prislistan, att det inte dyker upp oväntade kostnader för kunden. Ett annat ess i rockärmen är att byrån kan erbjuda egen sångsolist, i form av Magnus Bosson.

I 19 år var han mjölkbonde i Fimta och tog sig bara ton på hemmaplan, när han sjöng för gårdens kor.

– Jag har sångare i släkten, men var själv en slowstarter. Första gången jag sjöng offentligt var som 30-åring på min bästa väns vigsel. Klart jag var nervös och när jag var klar upptäckte jag att min mamma satt i kyrkan med bandspelare i knäet och hade spelat in, berättar Magnus Bosson och skrattar.

Premiärframträdandet gav ringar på vattnet och snart nog fick Magnus börja kuska på solistuppdrag mellan mjölkningarna. Numera sjunger han på de begravningar som byrån arrangerar.

Nu är det ju inte bara genom sång hans kreativitet tar sig uttryck. Katrineholmskontoret är inrett med ett björktema som går igen i de ljusa möblerna och utsmyckningar. I samtalsrummet, där kunderna tas emot, tronar Magnus Bossons hemsnickrade himlastege i björk och en rockhängare av en björkstam.

– Jag tycker om det sparsmakade.

Lappkastet han gjorde i början av 2000-talet från mjölkbonde till begravningsentreprenör har han aldrig ångrat.

– Jag har alltid trivts med jobbet och arbetsuppgifterna. Dels den administrativa biten, dels den sociala, säger Magnus Bosson.

Stiftelsen Ignis

Stiftelsen Ignis drivs utifrån ett ideellt syfte med fokus på goda begravningsseder och ett värdigt omhändertagande av avlidna. Stiftelsen har sitt ursprung i Stockholms Eldbegängelseförening, som grundades 1882. Eldbegängelse är ett äldre ord för kremering.

Stiftelsen äger ett 20-tal begravningsbyråer i Stockholm och driver även bland annat begravningsbyråer i Katrineholm, Västerås och Eskilstuna. Stiftelsen delar även ut bidrag till forskning och utveckling inom begravningsområdet.

Källa: Ignis

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!