Bakterier i vattnet på tio badplatser – här ska du inte bada

Alla kommunala badplatser i Katrineholm har förhöjda halter av tarmbakterien e-coli. Det meddelar kommunen, som nu har tagit nya prover för att utreda orsaken. Kuriren besökte Djulö på fredagen, där flera trots avrådan om bad, plumsade i vattnet.

Alla tio badplatser kommunen tar regelbundna prover vid har visat förhöjda bakteriehalter. Djulöbadet är en av badplatserna där kommunen nu avråder från bad.

Alla tio badplatser kommunen tar regelbundna prover vid har visat förhöjda bakteriehalter. Djulöbadet är en av badplatserna där kommunen nu avråder från bad.

Foto: Erik Sundmark

Katrineholm2024-07-12 10:35

Kommunen tar regelbundna vattenprover vid de tio badplatser som finns i området och i samtliga har man nu hittat förhöjda bakteriehalter. Det rör sig om e-colibakterier som kommer från avföring, men man vet inte ännu vad som har orsakat de förhöjda värdena. 

En vanlig orsak brukar vara fågelspillning, men i detta fall har samhällsbyggnadsförvaltningen inte kunnat gjort den kopplingen eftersom samtliga badplatser har höga värden. Kommunen har under torsdagen tagit ytterligare prover som de väntar svar på efter helgen.

Vid vissa av badplatserna har värdet varit så högt att vattnet räknas som otjänligt, de avråder alltså alla från att bada där. Det är vid badplatserna Djulö, Duveholm, Forssjö och Fiskeboda som besökare rekommenderas att hålla sig kvar på land. Även husdjur ska undvika att dricka av vattnet. 

Enligt kommunen är det trots det möjligt att bada på eget ansvar, om man undviker att få vatten i munnen eller ögonen och efter bad tvättar sig noga med rent vatten.

På övriga kommunala badplatser beskrivs vattnet som tjänligt med anmärkning, vilket innebär att bakteriehalten är något högre än vanligt, men att bada där utgör inte någon hälsofara. Detta gäller badplatserna Aspen, Fagerön, Klubbetorp, Malmen, Storsjön och Veckeln.

Vad är e-coli?

Bakterien Escherichia coli betraktades tidigare som en icke sjukdomsframkallande mikroorganism, vanlig i mag- och tarmkanalen både hos människor och djur. Den används som indikatorbakterie vid rutinundersökningar av vatten för att påvisa färsk förorening med avföring.

Under årens lopp har det visat sig att det finns flera olika typer av Escherichia coli, som kan ge sjukdom hos människa, några av dessa kan även finnas hos djur, men djuren är sällan sjuka.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!