Axel, 18, blev fast i våldets Hongkong

Han undkom polisens tårgasattack med ett nödrop men kunde inte lämna landet när tusentals demonstranter intog flygplatsen. Besöket i ett allt mer våldsamt Hongkong blev en upplevelse som Axel Löwenhielm, 18, sent ska glömma.

Mycket fanns att lära av besöket, här med nedslag på ett kinesiskt flyginstitut.

Mycket fanns att lära av besöket, här med nedslag på ett kinesiskt flyginstitut.

Foto: Privat

Katrineholm2019-08-16 16:18

Av olika anledningar, ska påpekas. För i de flesta hänseenden var det en positiv resa till den kinesiska regionen som katrineholmaren i torsdags kom hem från.

Han besökte Hongkong som medlem av den frivilliga marina försvarsorganisationen Sjövärnskåren. Kåren har en omfattande ungdomsverksamhet, bland annat genom International sea cadet association, Isca.

Axel Löwenhielm fanns med i en grupp svenska ungdomar som reste till Hongkong för ett internationellt Isca-utbyte.

– Vi fick uppleva kulturen i Hongkong, gick på museer, gjorde studiebesök och provade olika restauranger. Vi besökte ett institut där man lär ut sjömanskap och fick lära oss mycket om Kinas historia.

Han visar bilder. Berättar om en rodd med drakbåt, om besöket i en av världens högsta skyskrapor. När han scrollar i mobilen dyker där också upp bilder på gatudemonstranter.

– När vi kom såg vi först inget av protesterna. Men under de första två dygnen var inget på vårt schema som det var tänkt.

En av mobilbilderna visar en demonstration vid en tunnelbanestation. Där gick polisen till attack mot demonstranterna med tårgas – bara tio minuter efter att Axel och hans kamrater lämnat platsen.

– Vi blev tillsagda att inte ha svarta tröjor på oss, av risken för att vi skulle bli förväxlade med demonstranter.

Säkerheten runt kårens unga var rigorös. De kom aldrig nära några sammandrabbningar mellan polis och demonstranter. Men i måndags, när Sjövärnskåren skulle flyga hem, fann de sig plötsligt fast i Hongkong.

Tusentals demonstranter hade då samlats i flygplatsen, där tumultartade scener kom att utspelas. Aktionen ledde till ett totalt flygstopp.

– Vi såg demonstranterna väldigt tydligt där de satt, många med plakat. Konstigt nog fanns det ingen polis där då.

Axel kände sig aldrig hotad och såg inget våld på flygplatsen.

– Det var fredligt. Flera demonstranter gick runt med mat och vatten till resenärerna och bad om ursäkt för att flygen ställts in.

Efter en natts oviss väntan på hotell lyckades svenskarna i tisdags ta sig ur landet via en sista minuten-flight till Shanghai och sedan vidare till Paris. Dagen därpå lämnade de sista demonstranterna flygplatsen efter en omfattande polisinsats.

Risken för mer våld i Hongkong bedöms av många experter vara stor. Protesterna visar inga tecken på att klinga av. Farhågan är stor att Kina ska gå in med militär. Axel följer utvecklingen med både oro och intresse. Han har ju fått nya vänner i Hongkong, som han säger.

– De hade fått stränga order att inte prata med oss om det som händer. Så vad de tycker är oklart.

Protesterna riktades till en början mot regionens ledare Carrie Lam och ett lagförslag att tillåta utlämning av misstänkta brottslingar till Fastlandskina. Förslaget drogs tillbaka men protesterna har vuxit i styrka. De kräver ökad demokrati i landet och ställer krav på att polisens hårdhänta agerande ska utredas.

– Det kan jag känna viss sympati för, säger Axel Löwenhielm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om