Under fjolåret utfördes, på kommunens uppdrag, tre mätningar av avloppsvattnet i Katrineholm. Syftet med att mäta avloppsvattnet är att det kan ge en bild av hur mycket narkotika som används i kommunen, som följt med urin och annat toalettavfall ut i avloppssystemet.
– Det är egentligen för få mätningar för att man ska kunna dra några slutsatser, men det är en början i alla fall, säger kommunens säkerhetschef Tobias Plantin.
Mätningarna görs under ett dygn och dels mitt i veckan, dels under helgen, vid varje mättillfälle. I Katrineholm mättes avloppsvattnet den 3-4 och den 7-8 mars, den 1-2 och den 4-5 juli, samt den 7-8 och den 10-11 oktober.
Halter av flera olika narkotiska preparat mäts, som cannabis, kokain, kokain, amfetamin, MDMA (ecstasy) och läkemedlet Tramadol. Samtliga finns det spår av i avloppsvattnet i kommunen, men av exempelvis kokain är mängderna små.
– Vi har inte partydroger på samma sätt som storstäderna. Vi vet att Tramadol missbrukas, vi gör fynd och beslag av Tramadol, men eftersom det också skrivs ut på recept visar inte spåren i avloppsvattnet hur mycket som missbrukas, konstaterar Johnny Onbiner, kommunpolis.
För vissa av preparaten räknar mätinstitutet Rise i Södertälje, som utfört mätningarna, ut hur många doser av narkotikan motsvarar, samt antal doser utslaget på 1 000 invånare.
I Katrineholm sticker främst två preparat ut: cannabis och amfetamin. Cannabis förekommer i alla mätresultat utom ett, med mellan 21,2 doser per 1 000 invånare vid den första mätningen i juli och som mest 36,9 doser per 1 000 invånare, från det andra mättillfället i juli.
Spåren av amfetamin, vari även metamfetamin ingår, varierar också i mängd. Omvandlat till antal doser är den lägsta noteringen även där från det första mättillfället i juli, med 9,8 doser per 1 000 invånare, till 33,9 doser per 1 000 invånare under lördagsdygnet i mars.
Enligt Johnny Onbiner kan mängden cannabis i juli bero på att många unga gör "drogdebut" under sommaren.
– Det är lite mindre social kontroll, det är mer socialt accepterat att vara ute längre, sova hos kompisar. Det är egentligen samma med alkohol under sommaren.
För polisen, säger Onbiner, är mätningarna värdefulla.
– Det finns inga bra sätt att mäta. Enkäter brukar bara nå vissa, anmälningsstatistiken visar mest hur vi i polisen jobbat. Jag tycker att det är bra att kommunen jobbar med avloppsmätningar.