En timme
När Maxis jalusier rullas upp i gryningen, har Micke "Bagar'n" Valfridssons varit igång sedan länge. Hans morgonskift börjar redan vid 05.00. Inte särskilt tidigt enligt Micke.
– Äsch, klockan 05.00 är ju sovmorron för en bagare. När jag jobbade på Hembagarn's klev jag upp 02.15 och började jobba vid 03, säger han och skrattar.
I slutet av 80-talet började Micke Valfridsson jobba på Hembagarn's konditori. På Maxibageriet har han varit med sen starten 2010 och stortrivs.
– Det blir aldrig monotont. Vi gör ju olika saker varje dag och jag har förväntningar varje dag när jag åker till jobbet.
I bageriet råder full ruljangs, även om butiken nyss har öppnat för dagen. Bröd som ska ut i hyllorna ska packas, semmelbullar pudras med ett snöfall av florsocker. Värmen från ugnarna får rödblommiga spisrosor att slå ut på kinderna.
I en av ugnarna är gyllenbruna långfranskor snart klara. Från kyl- och jäsrummet rullas vagnar med semmelbullar och kaffebröd ut för att gräddas. De kräver viss koreografi för Micke och hans kollegor som navigerar fram och tillbaka med vagnar och plåtar.
– Ofta är det limpor och baguetter som är färdiga först. En normal dag har vi sju vagnar med färdigjäst på morgonen. Vi fryser degämnena, annars skulle vi får börja baka vid 1-tiden på natten, förklarar Micke.
I den jättelika rostfria blandaren snurrar en 10-litersdeg.
– Det ska bli chiahavretekakor och vi kör degarna i tio minuter. Det största felet hemmabagare gör är att köra degen för kort tid och inte låta den vila tillräckligt länge, förklarar han.
Att vara bagare är ett levande hantverksyrke.
– Känslan sitter i händerna, precis som för den som drejar krukor. När jag känner på degen vet jag direkt om den är för lös eller hård.
När degen är klar hissas den upp och hälls i en avvägare som ställts in på att leverera degämnen på 70 gram. De blivande tekakorna åker vidare till runddrivaren som formar runda bullar och sedan går de vidare på bandet till ett skåp där de får vila en stund innan det dags för nästa moment. I nästa maskin manglas de runda degbitarna ut till rätt tjocklek innan de kommer rullande på bandet.
Av tiokilosdegen blir det sammanlagt 360 tekakor som Micke Valfridsson langar ut på plåtarna, men nagga dem får man göra för hand.
– Vi har full utrustning i bageriet och det är tacksamt att man har maskiner till hjälp, konstaterar han.
På Maxibageriet arbetar sju personer. En av dem är Amanda Branzell. Hon är i full färd med dagens semlor.
Trots att semmeldagen infaller först den 1 mars är det strykande åtgång.
– I dag gör jag runt 300 semlor och det går åt, säger hon.
Micke Valfridsson är klar med tekakorna och tar en sväng ut i butiken. I montrar och på hyllor tronar allt från baguetter och tårtor till kondisbitar och nygräddade frallor.
– Vi är det enda butiksbageriet i stan som bakar från grunden och jag är jävligt nöjd över vad vi åstadkommer här. Vi är högt rankade bland Maxibagerierna i Sverige, vi ligger på topp tio, säger han stolt.
Den nyfikna frågan om hur mycket han bakar på hemmaplan i Forssjö får ett blixtsnabbt svar:
– Om frugan vill ha något bakat till jul får hon börja tjata vid midsommar, replikerar Micke och brister ut i ett skratt.
En timma med reporter i hälarna är förbi och det är dags för en välförtjänt kafferast. Sen är det bara att hugga i igen, för som bagare kan man inte dega på jobbet.