– Vi har aldrig haft så många friska barn som i dag, vilket är toppen! säger Lotta Borghede, rektor för Örnen, Påfågeln, Mysak och Saltkråkan.
Hennes bild av hälsoläget delas av flera rektorer, visar en enkät som tidningen gjort.
– De barn och pedagoger som är hos oss är friska och har hög närvaro. I och med att alla är hemma för ”minsta lilla symptom” minskas även smittspridningen av vanliga vårsjukdomar, säger Sofie Tornell, rektor för Regndroppen och Backa.
– Vi är mer observanta nu mot symptom som förkylning och feber, tycker Lena Brohede som ansvarar för Näverstugan och Ängstugan.
Alltsedan det nya coronaviruset slog till, har förskolorna kraftsamlat för att inte släppa covid-19 över tröskeln. Att barn inte tycks vara starka smittbärare har underlättat. Men det har också arbetats aktivt med åtgärder som ska freda barnomsorgen från sjukdom. Hittills har det lyckats mycket väl.
– Den främsta orsaken, är att föräldrar tar sitt ansvar och är hemma med barn som är sjuka och håller på regeln om två symptomfria dagar, tror Helena Lindkvist, rektor för Borgen, Karossen och Trädgården.
Trots att det ifrågasatts, har landets för- och grundskolor hållits öppna sedan smittan bröt ut. Folkhälsomyndigheten gick tidigt ut med rekommendationer som förskolorna anpassat sig till på likartade sätt.
Stort fokus ligger på hygien. Borghede tror att allt handtvättande är en av förklaringarna till hälsoläget. De yngsta barnen får lära sig vikten av tvål och handsprit genom lek och bilder.
– Barnen älskar ”Tvätta händer”-sången på youtube!, säger Tornell.
– Pelle Svanslös-böcker om virus och hygien har köpts in, lästs och diskuterats med barnen, säger Lindkvist.
Flera förskolor har utökat städning och tvätt och använder mer engångsartiklar än förut.
– Vi har begränsat utbudet av leksaker på avdelningarna och använder så långt som möjligt leksaker som är lätta att rengöra, säger Anette Håckerström, rektor för Lasstorp och nya Karamellen.
Alla förskolor delar upp barnen i mindre grupper. Mer undervisning sker utomhus.
– Det mesta vi kan göra inne kan vi göra ute, resonerar Brohede och hennes medarbetare.
Nya måltidsvanor har införts: barnen får inte servera sig själva och sprids om möjligt ut.
På flera förskolor sker hämtning och lämning utomhus.
– Samarbetet med vårdnadshavarna har varit toppen, tycker Borghede.