"Återvinningen i Katrineholm ett gott exempel"

Skräpet låg i drivor och råttorna sprang runt. Återvinningsstationen på Norr har varit ett sorgebarn. Men nu menar företaget som sköter insamlingen att trenden har vänt – och lyfter fram Katrineholm som ett lyckat exempel.

Återvinningsstationen vid Vallavägen har varit ett sorgebarn, fullt med råttor och grovsopor. Men de senaste månadernas insatser har förbättrat situationen avsevärt, menar Kerstin Wärn, regionansvarig på FTI.

Återvinningsstationen vid Vallavägen har varit ett sorgebarn, fullt med råttor och grovsopor. Men de senaste månadernas insatser har förbättrat situationen avsevärt, menar Kerstin Wärn, regionansvarig på FTI.

Foto: Rebecka Jonsson och FTI

Katrineholm2021-02-11 20:23

Tidningen har flera gånger skrivit om problemen på återvinningsstationen vid Vallavägen på Norr. Under ett besök i höstas låg mängder med skräp utanför containrarna och ett flertal råttor sågs springa runt.

Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI, såg till att stationen städades betydligt oftare än andra stationer, men det hjälpte inte. Åtgärder som övervakningskameror och även att i värsta fall stänga stationen diskuterades. 

I december samarbetade man med kommunen och genomförde en informationsinsats i närområdet, där anslag med information om sopsortering sattes upp i trappuppgångar. Samtidigt informerade kommunen mer utförligt om återvinning på sin hemsida.

Nu menar FTI att åtgärderna har gett resultat. Trots att insamlingsvolymen har ökat, har de negativa synpunkterna minskat drastiskt.

– I december 2019 hade vi 13 ärenden på den här stationen. I december 2020 hade vi fyra, säger Kerstin Wärn, regionansvarig på FTI.

undefined
Kerstin Wärn, regionansvarig på Förpacknings- och tidningsinsamlingen.

Ärenden innebär i det här sammanhanget synpunkter på städning och tömning av stationen. De kan komma både från allmänheten och från den personal som städar stationen.

– Alla de fyra ärendena i december 2020 kom från allmänheten. Tre av dem kom samma dag, varav två från samma person, säger Kerstin Wärn.

Hon tror att förbättringen har flera orsaker – att stationen städas oftare, att tömningsschemat setts över, att kringboende  informerats och även att problemen uppmärksammats i tidningen.

De förbättrade siffrorna gäller inte bara stationen på Norr, utan hela kommunen.

– I december 2019 hade vi 97 ärenden i Katrineholm. I december 2020 var det 44. Det är en enorm förbättring! Så ser det inte ut i resten av landet.

Kerstin Wärn menar att Katrineholm kan komma att visas upp som ett föredöme.

– Att vi har fått färre ärenden känns jätteroligt. Katrineholm kan fungera som ett gott exempel för andra kommuner, där vi kan visa att insatser faktiskt fungerar.

undefined
Bara förpackningar får lämnas på återvinningsstationerna. Och allt ska lämnas i behållarna – inget får ställas utanför. Avfall på marken kan dra till sig råttor.

Under denna period har även volymerna på det insamlade materialet ökat med 20–30 procent i landet, vilket till största delen förklaras med den pågående pandemin.

– Orsaken till ökningen är våra ändrande beteenden, där vi både börjat handla betydligt mer på nätet och dessutom är hemma mer, säger Kerstin Wärn.

Karta: Återvinningsstationen på Norr
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!