Den ideella föreningen i Katrineholm fick i januari 2016 organisationsbidrag från MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF. Bidraget var på 304 512 kronor och skulle gå till att "stärka organisationens egna initiativ och verksamhet". Föreningen skulle redovisa pengarna senast den 1 oktober 2017 och en godkänd revisor skulle granska redovisningen.
Men någon redovisning kom inte in. Nästan ett år senare, i början av september 2018, beslutade MUCF om föreläggande mot föreningen och begärde att redovisningen skulle lämnas in i slutet av oktober samma år.
Därpå beslutade MUCF att kräva tillbaka hela bidraget, alltså drygt 304 000 kronor och skickade faktura på beloppet till föreningen. Men någon återbetalning kom inte in och myndigheten vände sig till inkasso. Så småningom hamnade ärendet i tingsrätten. Föreningen lämnade en redovisning av hur bidraget använts till tingsrätten, men myndigheten ansåg inte att den redovisningen räckte. Den lämnades in för sent, den var inte godkänd av någon auktoriserad revisor och den lämnades inte in till myndigheten.
Föreningens företrädare anser att det finns särskilda skäl för att föreningen ska slippa återkravet. Så snart föreningen hade möjlighet lämnades redovisningen in, har man sagt i rätten. Föreningens kassör lämnade sitt uppdrag 2016, men dröjde till december 2017 med att lämna över bokföringen till den nya kassören. Den nya kassören lämnade bokföringen vidare till en revisionsbyrå i Katrineholm, men den person man haft kontakt med där hade slutat. Pärmarna med bokföringen hamnade därför i revisionsbyråns källare i tre års tid. Därför blev revisionen och följaktligen också redovisningen försenad. Företrädaren för föreningen fick inte reda på återkravet förrän våren 2021. Därefter tog det tid att hitta bokföringsmaterialet. Om föreningen krävs på pengarna går den i konkurs.
Nyköpings tingsrätt skriver att rätten har förståelse för att svårigheterna med kassören och revisorn kunnat försenat redovisningen. Men föreningen har dröjt lång tid och har nöjt sig med att lämna materialet till revisionsbyrån i flera års tid, utan att se till att redovisningen gjordes. Inte ens nu, skriver tingsrätten, är redovisningen godkänd av revisor eller inlämnad till myndigheten. Därför finns det inte skäl att låta föreningen slippa betala tillbaka bidraget.