Återblickar från 1997: Luciakandidater minns tillbaka

För 25 år sedan strålade en rektor, en jurist, en behandlingscoach och en speciallärare som ljusdrottningar på Stortorget i Katrineholm. Låt oss resa tillbaka till 1997 och uppleva minnen från en tid då Katrineholm strålade i ljus och glädje.

Traditionellt och stämningsfullt firades Lucia med hjälp av kandidaterna 1997.

Traditionellt och stämningsfullt firades Lucia med hjälp av kandidaterna 1997.

Foto: Roger Culmsee, Mats Gustafsson, Privat

Katrineholm2022-12-13 06:58

När det äntligen stod klart vem som blev Katrineholms Lucia 1997 brast det för Jessica Nyberg, numera Nilsson. Av 3 793 röster föll de flesta på Jessica, nummer fem på röstkortet. Även Louise, tre och ett halvt år, trotsade John Blund och fanns vid storasysters sida när Lions och Katrineholms-Kuriren utsåg Jessica till den som skulle lysa upp vintermörkret i Katrineholm.

– Det var en stor ära att få den titeln. Vi kandidater var ute och turnerade i en vecka med Luciatåget. Att sprida glädje var vårt uppdrag, och de starkaste minnena jag har är från de ålderdomshem vi besökte. Där fick vi verkligen sprida glädje och vi såg hur uppskattat det var att vi kom ut på besök.

undefined
Jessica Nyberg, numera Nilsson, valdes till Katrineholms Lucia 1997. Glädjetårarna sprutade när hon fick beskedet, med lillasyster Louise.

Alla kandidater samlades på Katrineholms-Kurirens redaktion. Där presenterade ordföranden för Lion vem som utsetts till Lucia. Bakom Jessicas anmälan till uttagningen stod mamma Susanne.

– Innan omröstningen kommer jag ihåg att alla kandidater fick göra en intervju var. Vi fick svara på frågor, men det var definitivt ingen sångaudition. Det hade jag inte kapacitet för att delta i, och då hade jag antagligen inte ställt upp alls.

undefined
1997 års Lucia i Katrineholm Jessica Nyberg, numera Nilsson, anlände till Stortorget i hästkortege inför kröningen.

Dagen efter, vitklädd och med ljus i sitt hår, anlände årets Lucia till Stortorget i Katrineholm med hästkortege söndagen den 7 december 1997. Vid en högtidlig ritual kröntes ljusdrottningen Jessica Nyberg, numera Nilsson, och hennes tärnor. 

Katrineholms Lucia Jessica Nilsson med tärnor gästade bland annat Strandgårdens ålderdomshem under turnén. Tre avdelningar på Strandgården hann de besöka. Där möttes de av mycket rörda åldringar, som skapade starka minnen hos kandidaterna.

Nu har det gått 25 år sedan Jessica strålade som den ljusdrottning KK:s läsare ville se henne som.

– Det var så mycket glädje och härlig sammanhållning i gruppen. Det började med höstmässan i Duveholmshallen, där Ebba Blitz intervjuade oss Luciakandidater, vilket kändes väldigt stort eftersom hon var känd från TV, säger Jessica Nilsson.

undefined
Jessica Nyberg, numera Nilsson, vann Katrineholms lucia 1997. I dag arbetar hon som biträdande rektor på Christinaskolan, en grundskola på Lidingö.

Jessica Nyberg, numera Nilsson

Vad är det första som du kommer att tänka på när du minns Lucia i Katrineholm?

– Det var stort att få komma med som kandidat till Katrineholms Lucia. Jag minns att man blev intervjuad, men det var absolut inte någon sångaudition. Då hade jag nog inte ens vågat ställa upp eftersom jag inte har sångkapacitet för det. Men en liten intervju fick man göra.

Hur känns det att det har gått 25 år sedan du var med som luciakandidat?

– När Lucia närmar sig kommer starka minnen tillbaka. Det var en härlig tid att få vara med om. Jag älskar julen, det är en mycket speciell tid för mig och min familj. Lucia är det perfekta sättet att inleda vårt julfirande.

Vad gör du i dag?

– I dag arbetar jag som biträdande rektor på Christinaskolan, en grundskola på Lidingö. Luciafirandet är en mycket stark tradition på vår skola. Sjätteklassarna ansvarar alltid för Lucia, eftersom det är vår tradition.

Hur firar du Lucia i år? 

– Vi har släktingar som sjunger i Adolf-Fredriks musikklasser. De gör alltid en stor Luciaföreställning, så vi brukar få se stora uppträdanden i kyrkan eller i en större lokal.

undefined
Caroline Walderfors var luciakandidat 1997. I dag arbetar hon som jurist på en advokatbyrå i Stockholm.

Caroline Walderfors

Vad är det första som du kommer att tänka på när du minns Lucia i Katrineholm?

– Jag minns att vi hade en väldigt rolig period tillsammans, mycket sång naturligtvis och mycket glädje. Jag minns även att det kändes som att våra uppträdanden var uppskattade. 

Hur känns det att det har gått 25 år sedan du var med som luciakandidat?

– 25 år känns som en overkligt lång tid. Jag minns, trots att det var länge sedan, stora delar av vårt luciafirande det året väldigt tydligt. Samtidigt så inser jag ju när jag tänker på vad jag har gjort de senaste åren i form av utbildning, arbeten, familj och annat att det är rimligt att det har gått hela 25 år. Tiden, den är alltid svår att få grepp om!

Vad gör du i dag?

– Idag arbetar jag som jurist på en advokatbyrå i Stockholm.

Hur firar du Lucia i år?

– I år firas Lucia förhoppningsvis genom att jag får delta i barnens luciafirande i skolan. De senaste åren har vi föräldrar inte fått vara med på grund av pandemin, men i år hoppas jag få vara med på plats.

undefined
Linda Gustavsson, numera Blom, var luciakandidat 1997. I dag arbetar hon som coach och behandlingspedagog.

Linda Gustavsson, numera Blom

Vad är det första som du kommer att tänka på när du minns Lucia i Katrineholm?

– Lions monter på Höstmässan i Duveholmshallen. Vi blev intervjuade på scenen av en känd tv-profil, Ebba tror jag hon hette och vi stod där i montern och raggade röster.

Hur känns det att det har gått 25 år sedan du var med som luciakandidat?

– Känns inte som 25 år. Men man blir ju medveten om att åren gått. Är 42 år nu och mycket har hänt sedan 1997.

Vad gör du i dag?

– I dag jobbar jag som coach och behandlingspedagog. Bor kvar i Katrineholm och är mamma till två tonåringar. Jag får alltid lite flashbacks i dessa tider då jag 1995 var Vingåkers Lucia och sedan tärna i Katrineholm två år senare.

Hur firar du Lucia i år?

– Då barnen är stora blir det inte så mycket traditionellt firande. Men standard är att baka lite lussebullar, äta pepparkakor och dricka glögg. Det är tråkigt att allt rann ut i sanden, då vi spred så mycket glädje där vi sjöng. Men kanske kan denna fina tradition få fortsätta leva vidare i Katrineholm, som trots allt är en kulturell stad. 

undefined
Hanna Ohlsson, numera Larsson, var luciakandidat 1997. I dag arbetar hon som speciallärare på Duveholmsgymnasiet.

Hanna Larsson

Vad är det första som du kommer att tänka på när du minns Lucian i Katrineholm?

– Oj vad länge sedan det var, men jag minns det väl ändå. Det var en rolig upplevelse att få ha varit med om. Jag minns att jag var nervös att jag skulle glömma texterna, men vi var ett härligt gäng som stöttade varandra. Det första jag tänker på är att det kändes så uppskattat när vi kom och sjöng på olika ställen och jag tror många saknar Katrineholms Luciatåg. 

Hur känns det att det har gått 25 år sedan du var med som luciakandidat?

– Det känns inte som 25 år sedan, men mycket har hänt under åren. 

Vad gör du i dag?

– Jag är gift sedan 16 år tillbaka och vi har tre barn och en liten hund. Jag arbetar som speciallärare på Duveholmsgymnasiet och har en mängd olika projekt igång hemma. 

Hur firar du Lucia i år?

– När barnen var yngre så har det alltid varit Luciafirande på förskola eller skola. Det har även varit Luciatåg på mitt arbete, men inte nu längre tyvärr. Jag hoppas jag kommer kunna se ett Luciatåg i år, det är en så mysig högtid i vintermörkret. 

Katrineholms-Kuriren har försökt att nå resterande kandidater från 1997 års Lucia utan framgång.

Luciafirandet i Sverige

Luciafirandet i dess nuvarande form är en tämligen modern tradition som blev populär under 1920-talet. I de högre stånden fanns det dock under 1700- och 1800-talen ett firande som i viss mån liknar vår tids. I bondesamhället förknippades lucianatten mest med övernaturliga väsen. Luciadagen gav även möjlighet att förutspå det kommande året.

Källa: Nordiska museet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!