När nämndens politiker återsamlas efter påsk väntar en hårt paketerad åtgärdsplan på dagordningen. Totalt måste besparingar för 14,1 miljon kronor göras för att nämnden ska uppnå kommunstyrelsens krav på positivt resultat 2019.
– Målsättningen är att vi ska lyckas. Vi kommer att följa åtgärderna noga, säger nämndens ordförande Johan Söderberg (S).
Planen innehåller en lång rad besparingsförslag. Drygt hälften beslutades redan när budget antogs i februari, men fler har tillkommit. Utgångspunkten är att barn och elever ska påverkas så lite som möjligt. Men den åtdragna svångremmen kan bli kännbar för enskilda skolenheter och verksamheter, medger Söderberg.
– Det kommer att påverka på olika sätt, beroende på hur förutsättningarna ser ut.
Här är några av sparåtgärderna.
Flytten av Lindengymnasiets VVS- och fastighetsprogram skjuts på framtiden. Utbildningarna skulle flytta till KTC till hösten och i Röda huset skapa undervisningslokaler åt Järvenskolorna och moderna språk för årskurs 6. Det måste nu lösas på annat sätt.
– Det är sagt att Lindengymnasiet ska kunna frigöra tre, fyra klassrum. Vi kan också behöva förtäta Järvenskolan City.
I budget sänktes skolpengersättningen till grundskolan. Nu föreslås en sänkning även för förskolan, gymnasiet och fritids. Utslaget per elev, är minskningen i kronor relativt liten. Men för skolenheter som redan har svårt att få budget att gå ihop kan det bli kännbart.
– På till exempel Sandbäcken med drygt 600 elever motsvarar det en halv tjänst. Det kan påverka schemaläggningen och verksamheter som skolorna har planerat.
Den nya organisationen för modersmålsstöd i förskolan läggs på is. Planerade insatser i för- och grundskolan budgeteras om för att i stället finansieras med statsbidrag. Vidare ställs ett resultatkrav på gemensamma verksamheter som Kulturskolan, Elevhälsan, Bryggan och Komtek. Följden kan bli att dessa tvingas dra ner på sitt utbud.
– Neddragningarna måste göras så långt från barnen och eleverna som möjligt och i verksamheter som inte omfattas av lagkrav – även om de är bra verksamheter, säger Söderberg.
Nämndens prekära ekonomi har att göra med satsningen på en ipad eller dator per elev och personal – och en avtalsmiss. Vid årsskiftet tvingades nämnden inse att utgifterna för ipads och laptops i grund- och förskola inte gick att redovisa som en investering. Det tillät inte leasingavtalet.
Därmed vältrades kostnaden över på förvaltningens driftbudget och skapade ett underskott med 8,2 miljoner kronor. Innehållet i budgetramen fick därför omprioriteras.
Det var då skolpengen till grundskolan minskades. Förvaltningens buffert för oförutsedda utgifter togs bort. Möjligheten drogs in för anställda att i höst gå ner i tid med bibehållen lön för att studera. Rektorsutbildningar sköts upp och budget minskades för förvaltningschef och verksamhetschefer.
– Leasingavtalet har omförhandlats. Men x antal ipads och datorer ligger fortfarande kvar på gamla avtalet. När det nya sparbetinget kom, kände vi att vi något behövde göras åt det, säger Johan Söderberg.
Lösningen på dilemmat är ett utköp. Det är den enskilt största besparingsåtgärden räknat i kronor. För fyra miljoner kronor ska nämnden köpa loss leasing-ipadsen på det gamla avtalet. Därmed kan kostnaden föras över från drift- till investeringsbudget.
Inklusive denna manöver ska åtgärdsplanen göra det möjligt för nämnden att nå sparbetinget. De 14,1 miljonerna är bildningsnämndens del av ett sparkrav som drabbar alla kommunens nämnder i olika utsträckning. Vård- och omsorgsnämnden och socialnämnden ska spara mest – 17 miljoner vardera – för att kommunens ekonomi ska kunna nå balans till nästa årsskifte.