Han drömmer om vanligt liv i Sverige, men bankens regler sätter krokben. Ali, som inte vill framträda med sitt riktiga namn i tidningen. Han har ett arbete men kan inte ta emot sin lön.
– Jag kom till Sverige från Azerbajdzjan 2013 med min familj. Vi sökte asyl på grund av politiska problem, sjukdom och krig, men fick avslag och överklagade. Nu har jag sökt på nytt igen.
Ali tog studenten förra våren och fick snart arbete i Katrineholm. Men när han skulle öppna ett bankkonto var det stopp, trots ett anställningsbevis och Migrationsverkets motsvarighet till id-kort – ett LMA-kort.
Reglerna är tydliga i ett informationsblad på SEB-bankens webbplats. För att asylsökande ska kunna teckna ett konto, krävs en kopia av passet som är vidimerad av Migrationsverket, ett LMA-kort med beteckningen AT-UND som visar att den sökande har arbetstillstånd, samt ett anställningsintyg.
– Jag hade inget pass när vi flydde från Azerbajdzjan. Jag har kontaktat ambassaden trots att det var riskabelt, men har inte lyckas få ett pass utfärdat, säger Ali.
I samarbete med den dåvarande arbetsgivaren, Skatteverket och en vän, lyckades Ali göra en överenskommelse om att lönen betalades ut till vännens konto och vidareförmedlades kontant. Nu har han bytt jobb och den nya arbetsgivaren vill betala ut lönen direkt till Ali.
– Jag fick frågan om bankkonto när jag anställdes och jag beskrev situationen. De sa att jag måste lösa det så fort som möjligt.
Den första löneutbetalningen ska ske den 25 oktober och Ali har kontaktat flera banker i Katrineholm för att försöka lösa problemet.
– De vägrade att lyssna på mig, utan sa bara kortfattat att man inte kan skaffa konto utan pass. Mina föräldrar har pass som är godkända av Migrationsverket, men det hjälpte inte.
Sörmlands sparbanks kommunikations- och marknadschef Liselott Florén kan inte kommentera ett enskilt ärende men förklarar att lagstiftningen förbjuder en myndig person utan giltig legitimation att öppna ett bankengagemang.
– Det förekommer att personer utan giltig legitimation kontaktar banken för att bli kunder, men det inte är vanligt, säger Liselott Florén.
Ali försöker komma på nya lösningar och alternativ. Han har läst om andra som lyckats kringgå reglerna genom att Migrationsverket bekräftar identiteten.
– Det känns för jävligt. Men jag är fortfarande hoppfull.