Det var i fjol som en man i Katrineholm blev uppringd av telefonförsäljare från telebolaget Verbal. Mannen lider av demens och uppfattade inte att han tecknade ett nytt abonnemang via sms. Hans ombud, som skötte hans post, märkte först när mannens nya simkort kom med posten, att abonnemanget tecknats. Det hade gått för lång tid för att ombudet skulle kunna åberopa ångerrätten enligt distansavtalslagen.
Ombudet kontaktade Verbal och begärde att köpet skulle hävas, med hänvisning till mannens demens. Företaget ville ha ett läkarintyg om mannens sjukdom. Det gick inte ombudet med på, eftersom det handlade om känsliga personuppgifter.
Ombudet anmälde därefter företaget till ARN, Allmänna reklamationsnämnden. Nämnden anser att ett bindande avtal har ingåtts. Kunden har två veckor på sig att använda sig av ångerrätten, vilket inte skett här. Men kunden ska ha fått information om ångerrätten, från företaget. Om inte kunden fått information gäller ångerrätten ett år efter att avtalet slöts.
ARN skriver att företaget lämnat viss information om ångerrätten i sms-avtalet, men att den inte var tillräcklig. Därför har mannen ångrat avtalet i rätt tid och företaget bör avstå från att kräva honom på pengar.
Oskar Rennerhorn, operativ chef på företaget, skriver i mejl till tidningen att man har betalat tillbaka pengarna till kunden och hävt avtalet. Företaget skriver också att man alltid informerar om ångerrätten i samtal, avtal och när ordern bekräftas.
"I detta fall har Verbal missat att skicka orderbekräftelsen till ARN vilket gjort att ARN anser att vi inte informerat tillräckligt".
Finns det någon spärr mot att teckna avtal med personer som inte förstår vad de går med på?
"Det finns mig veterligen inget hundraprocentigt sätt att veta om en person har förstått allt i ett samtal mellan säljare och kund. Vi spelar in säljsamtal med kunden som vi lyssnar på, därefter får kunden ut ett sms med avtalet som kunden ska svara ja eller nej på.
Svarar man ja ringer vi upp kunden för att gå igenom avtalet ännu en gång. Därefter gäller 14 dagars ångerrätt som vi också är tydliga med att informera kunden om, både skriftligt och muntligt. Om en kund trots detta inte har förstått och vill häva ett avtal efter att ångerfristen löpt ut lyssnar vi igenom alla ljudfiler för att göra en bedömning. Upptäcker vi att det finns tveksamheter så väljer vi att hellre fria än att fälla", skriver Rennerhorn i mejl.