Året som gått: januari

Katrineholms-Kuriren sammanfattar det lokala nyhetsåret. Här är del 1: januari.

Katrineholm2013-12-27 14:50

2/1: KK:s bloggare Charlotte Kvarnhem fick sitt mejlkonto kapat av bedragare som tiggde pengar i hennes namn. Kvarnhem blev varse bedrägeriförsöket när oroliga vänner dubbelkollade om hon fortfarande behövde pengar.

3/1: Vid årsskiftet försvann vab-intyget, till glädje för många föräldrar men framför allt förskolans personal. När intyget ersätts av slumpmässiga kontroller ska det bli mer tid över till den pedagogiska verksamheten.

4/1: Socialdemokraterna vill inte gå till val med moderaterna. Samarbete mellan blockgränserna fungerar bra tycker kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström och många av hans partikamrater. Men få tyckte att partiet skulle gå till val med Moderaterna.

5/1: Fortsättning på artikeln om det blåröda samarbetet. Lars Härnström berättar att han tycker att Moderaternas väljare bör vara nöjda med samarbetet. Han tycker att de två partierna styr på lika villkor, trots att Moderaterna utgör en tredjedel av Socialdemokraternas storlek.

7/1: Användningen av antibiotika ökar i Sörmland. Ju mer antibiotika som skrivs ut, desto fler blir de multiresistenta bakterierna. I Sörmland ökar användningen mest, vilket är tvärtemot övriga landet.

8/1: Mobiltelefonen spås bli ett av framtidens betalningsverktyg. I Katrineholm var matbutiken Tempo först ut med det nya systemet för mobilbetalning som kallas SEQR.

9/1: Samhällets pris för det offentliga våldet är gigantiskt. Enligt rapporten "Gatuvåld ur ett kommunalt perspektiv" kostar all uppklarad misshandel i Sörmland drygt 165 miljoner kronor.

10/1: Känslorna svallade hos Högsjöborna dagen efter att Coop nära-butiken rånats brutalt. Kunderna möttes av polisavspärrningar och polisen tror inte att rånaren var någon nybörjare.

11/1: Det blir klart med ett nytt avtal till logistikområdet. Katrineholm rail point skriver ett nytt avtal med transportföretaget Van Dieren. Dessutom blir ytterligare ett samarbetsavtal klart som senare presenteras vid en presskonferens.

12/1: Trots hjälp av flera specialutbildade hundar och 38 frivilliga personer lyckas inte Missing people hitta den försvunna Katrineholmskvinnan Terttu. Spåren efter henne slutar i Ramsjöhults fritidsområde och de blir bara kallare för varje dag.

14/1: Lågkonjunkturen är här och bland annat SKF mekan i Katrineholm måste dra ned på personalkostnaderna. Företaget försöker hitta metoder för att slippa varsla sin personal.

15/1: Miljöpartiet kommer med en motion om att snöröjningen ska bli mer jämställd. De vill också att snörröjarna ska prioritera gång- och cykelvägar utanför förskolor, skolor och äldreboenden framför de stora vägarna.

16/1: Sörmlänningarna som döms till fängelse i länets tingsrätter blir allt färre. Detta beror på att staten måste spara pengar och ett rättsfall från Katrineholm blir ett statuerande exempel.

17/1: Landshövding Liselott Hagberg besöker Katrineholm och får ta del av kommunens integrationsarbete.

18/1:Oppositionsråd Björn Andersson (M) i Vingåker lämnar sin post. 14 år var han verksam som politiker och beskrivs som vingåkersmoderaternas starke man.

19/1:Chansen att du får ett recept på motion istället för medicin ökar i Sörmland. Katrineholmarna uppmanas att motionera för att få ned sina blodvärden.

21/1: Sörmlands kommuner håller olika hårt i sina plånböcker när det kommer till att betala ut bidrag till idrottsföreningarna. Katrineholm och Vingåker placerar sig i mitten av listan över förra årets bidrag, visar en jämförelse.

22/1: Niorna som ska söka till gymnasiet inför höstterminen har tre program färre att välja bland. Barn- och fritidsprogrammet och humanistiska programmet på Duveholmsgymnasiet samt hantverksprogrammet på Lindengymnasiet läggs ner.

23/1: En lagändring gör att de kommunala bolagen inte längre kommer att kunna låna pengar från Katrineholms kommun. Det innebär att kommunen får tillbaka en stor summa pengar, 690 miljoner kronor. Kommunen ska bland annat betala av alla sina lån för pengarna.

24/1: KFAB är ett av två allmännyttiga bostadsföretag i Sörmland som inte skriver hyresavtal med familjer som får socialbidrag. Det skapar ett dödläge för bland annat trångbodda flyktingfamiljer som saknar inkomst från arbete.

25/1: Läkaren gjorde inte vad tjänsten kräver när han bara tittade på den avlidnes ansikte. Det anser den polis som gjort en anmälan om grovt tjänstefel, efter ett dödsfall i Katrineholm nyligen.

26/1: Det är tomt i kyrkbänkarna i många landsbygdsförsamlingar. Julitaborna har kallats till ett möte om kyrkans framtid.

28/1: Hudkliniken vid Mälarsjukhuset är unik. Födelsemärken undersöks på löpande band, tre minuters läkartid är avsatt för varje patient – tack vare det förarbete som tre specialutbildade sköterskor gör. Det gör att många länsinvånare kan undersökas trots brist på specialister.

29/1: Skillnaden mellan liv och död kan handla om sekunder. Hur snabbt du kan få hjälp vid exempelvis en trafikolycka beror på var olyckan inträffar. Västra Sörmlands räddningstjänst kartlägger tiderna på en förmågekarta.

30/1: Framtidens stad ska utformas, när Katrineholms kommun får en ny översiktsplan. Lekplatser är något som står på önskelistan hos de sexåringar på Skogsborgsskolan som hjälpt kommunen i arbetet med planen.

31/1: Katrineholmspolisen lägger ner utredningen om kostölden i Stjärnhov med hänvisning till att det inte finns något att gå vidare med. Något som kriminologen Leif G W Persson inte håller med om.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om