Förra veckan publicerade Kuriren läckta uppgifter ur en statlig utredning. Enligt den föreslås att Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, med säte i Katrineholm, avvecklas och att verksamheten istället flyttar in i en ny myndighet med placering i Stockholm.
Under måndagsförmiddagen bekräftades avslöjandet när utredaren Ulf Bengtsson lämnade över utredningen till civilminister Erik Slottner. 47 olika myndigheter och tre kommittéer har ingått i utredningen. Det handlar om myndigheter med under 100 anställda.
– Vi har inte gjort någon bedömning om verksamheterna är väl fungerande eller inte. Vi har tittat på organisationen och på verksamhetens organisering. Men vår uppfattning är att verksamheterna är väl fungerande med några enstaka undantag, sa utredaren Ulf Bengtsson vid en presskonferens.
20 myndigheter och tre kommittéer har analyserats vidare efter den första delen i utredningen. I den har Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen ingått. Myndigheten utövar bland annat tillsyn över landets a-kassor och har cirka 75 medarbetare i Katrineholm.
Utredningen föreslår att Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen ska slås ihop med Inspektionen för socialförsäkringen och Inspektionen för migrationsstudier. De sista nämnde ligger i dag i Göteborg, respektive Stockholm.
– Här har vi resonerat om lokalfrågan. Vi föreslår att den nya myndigheten lokaliseras till två orter, och då säger vi Stockholm och Göteborg. Vi tror att det är viktigt att vi är samlade på två orter för att bedriva effektiv verksamhet, säger Ulf Bengtsson.
Utredningen lämnas nu över till regeringen, som ska ta ställning till förslaget.
Fredrik Olovsson (S), riksdagsledamot från Katrineholm, anser att man kan slänga förslaget i papperskorgen.
– Det här är ett riktigt skitförslag. Förslaget att flytta IAF är inget annat än gammaldags centraliseringspolitik. Ska myndigheternas slås samman bör sätet vara Katrineholm, säger han.
Fredrik Olovsson berättar också att han ställt frågan till Slottner, vad han tänker göra för att säkerställa Katrineholm som säte för myndigheten.
– Men det är också upp till högerpolitikerna i kommunen och länet att agera. Vi socialdemokrater har sett till att myndigheten kommit till Katrineholm och klarar inte regeringspartiernas lokala och regionala företrädare av att behålla dem kan man undra vad vi ska ha dem till överhuvudtaget, säger Fredrik Olovsson.
Medarbetarna och ledningen på Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen tog tillsammans del av förslaget via den presskonferens som riksdagen sände på måndagsförmiddagen.
– Det är ett förslag från utredningen och vi vet ännu inte hur regeringen eventuellt väljer att ta det här förslaget vidare, säger Mathias Wahlsten, generaldirektör för Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen.
Han konstaterar att nu följer en oviss tid.
– Den ovissheten påverkar oss olika. Vi har medarbetare som känner lust och engagemang men också de som känner oro och ovisshet och vi måste ge plats för alla de här känslorna, ha en dialog och jag kommer ge så mycket information som jag kan i det här fallet.
Samtidigt har man ett uppdrag att utföra.
– Vi kommer att ha ett fokus på att fortsätta vårt uppdrag som vi har i dag, vi ska fortsätta att utföra våra arbetsuppgifter. Men vi kommer också att göra plats för att prata om förslaget och vad det kan komma att innebära för oss, säger Mathias Wahlsten.