Arbetslösas barn får färre förskoletimmar

Barn till arbetslösa föräldrar får mindre tid på förskolan. I Stockholm erbjuder man 40 timmar per vecka och frågan är om Katrineholm följer efter.

Backa förskola 2 RC 150918..jpg

Backa förskola 2 RC 150918..jpg

Foto:

Katrineholm2015-12-15 05:00

Det är olika bestämmelser i olika kommuner för barn till föräldrar som är föräldralediga eller arbetslösa. I Katrineholm ökade antalet timmar från 15 till 20 år 2013. I Stockholm ökar nu möjligheten att vara på förskolan för alla barn till 40 timmar per vecka.

Förutom Katrineholm erbjuder också kommunerna Gnesta, Flen, Trosa och Nyköping 20 timmar per vecka till denna grupp barn.

– Vi har inga planer på att utöka detta nu, säger Helene Björkqvist, chef för bildningsförvaltningen och fortsätter:

– Vi har ett stort tryck på våra förskolor och just nu pågår också en stor utbyggnad av förskolan. Det är trångt och vi behöver använda förskoleplatserna så klokt vi kan. Det är på väg att bli fullt i alla förskolegrupper.

Björkqvist pekar på att Katrineholm redan utökat från minimitiden 15 timmar per vecka till 20 timmar.

Varför gjorde ni det?

– Det är ett politiskt beslut. Man ville erbjuda barn till arbetslösa och föräldralediga längre dagar på förskolan för att de ska kunna ta större del av den pedagogiska verksamheten.

Hur dessa timmar sedan fördelas över veckan görs upp mellan varje förälder och respektive förskolechef, berättar Helene Björkqvist och påpekar att alla barn har rätt till avgiftsfri förskola från tre års ålder. Men det gäller bara upp till 15 timmar per vecka.

Frågan är som sagt politisk så varför inte fråga kommunens högste politiker i skolfrågor.

När följer Katrineholm exemplet från Stockholm?

– Vi har inga sådana diskussioner alls i dag, säger Johan Söderberg (S), ordförande i bildningsnämnden i Katrineholm.

– Vi gjorde en satsning 2013 på det här och i dag ser vi att vi har för trångt på våra förskolor. Så en ökad satsning är inte något vi prioriterar just nu.

Hur ser du på en ökning av tiden för dessa barn om det inte vore för trångt?

– Det finns ett värde i att barnen får mer pedagogisk verksamhet som också är kontinuerlig och mer sammanhållen över tid, säger Johan Söderberg.

– Om vi fick full finansiering, tillräckligt med personal och fler lokaler så har jag inget emot det, men jag har svårt att se en sådan lösning i dag. Dessutom är ju förskola fortfarande en frivillig verksamhet så man vet ju inte ens hur många som är intresserade av det här, säger Johan Söderberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om