Arbetslivsresurs har ett samhällsnyttigt uppdrag

Arbetslivsresurs i Katrineholm hjälper arbetssökande att komma ut i arbete eller utbildning på så kort tid som möjligt.

Mohammad Kheder, Sofien Messaoud och Angelica Sjöberg Sundin på Arbetslivsresurs i Katrineholm.

Mohammad Kheder, Sofien Messaoud och Angelica Sjöberg Sundin på Arbetslivsresurs i Katrineholm.

Foto: Joachim Sorbe

Katrineholm2022-04-14 04:55

– Vi brinner för samhällsnytta, säger Sofien Messaoud, kontorschef på Arbetslivsresurs i Katrineholm.

Arbetslivsresurs är ett av de privata jobbcoachföretag som erbjuder Arbetsförmedlingens tjänst Rusta och matcha. Programmet är till för arbetssökande som kan jobba, men som behöver extra stöd för att kunna hitta jobb eller börja studera. Under programmet får deltagaren hjälp av en jobbcoach och får ta del av individuellt anpassade aktiviteter.

På Arbetslivsresurs kontor på Fredsgatan 17 i Katrineholm arbetar fyra jobbcoacher.

– Våra jobbcoacher vet var jobben finns, även de som inte annonseras ut, säger Sofien Messauoud.

Själv har han sedan han började på Arbetslivsresurs 2017 hjälpt inte mindre än 642 personer till jobb eller studier i Katrineholm.

– Det som gör oss unika är att vi kontaktar arbetsgivare direkt. Vi ringer flera. Vi mejlar flera. Vi bjuder in arbetsgivare till oss på kontoret. Vi gör studiebesök hos arbetsgivare och genom den kontakten får flera av våra deltagare möjlighet att prata med arbetsgivare och att visa vad de går för.

undefined
Sofien Messaoud är chef för Arbetslivsresurs kontor som ligger på Fredsgatan 17 i Katrineholm.

Katrineholmskontoret är ett av Arbetslivsresurs cirka 80 kontor i Sverige. Jobbcoacherna Angelica Sjöberg Sundin och Mohammad Kheder tycker att det känns bra att hjälpa andra människor att få jobb.

– Har de jobb har de pengar. De kan utveckla sig. De kan försörja sin familj. De kan få ett bättre boende, en bättre fritid och lite vardagslyx, säger Angelica.

– Jag har haft föräldrar som har varit arbetslösa, farbröder som har behövt jobb. Jag ser arbetssökande på samma sätt. När jag hjälper dem känner jag att jag hjälper en farbror, en faster, en bror eller en syster som vill komma ut i arbete, säger Mohammad.

undefined
Jobbcoachen Angelica Sjöberg Sundin säger att det betyder mycket för deltagare att få ett jobb. "De kan försörja sin familj."

Tjänsten Rusta och matcha ersatte förra året den äldre tjänsten Stöd och matchning. Det som skiljer Rusta och matcha från Stöd och matchning är främst att uppdraget att rusta arbetssökande på vägen mot studier eller arbete har blivit tydligare.

–Vi fokuserar på individen. När det kommer en deltagare matchar vi honom eller henne mot ett arbete som passar eller så motiverar vi personen att påbörja studier för att få en bättre framtid. Det kan vara på komvux, högskola eller någon arbetsmarknadsutbildning.

Orsaker till att det kan dröja innan en deltagare blir anställningsbar är att den kan behöva förbättra sina språkkunskaper eller skaffa körkort. En annan orsak kan vara brist på självförtroende.

– Man har bott här i flera år och tycker att man har gjort sitt bästa, men vi har kommit fram till att man har sökt jobb på ett felaktigt sätt. Man söker bara de synliga jobben på olika hemsidor, platsbanken och så vidare, men man kombinerar det inte med att söka dolda jobb.

Sofien Messaoud är även chef för Arbetslivsresurs kontor i Flen, Vingåker, Strängnäs och Örebro. Han är dessutom ansvarig för programmet Rusta och matcha i hela Sörmland, Västmanland och Närke. Han menar att de arbetsgivare som han har kontakt med är fantastiska och att de som tar emot deltagare gör ett mycket viktigt jobb för många i samhället. Ungefär hälften av deltagarna har utländsk bakgrund. Sofien nämner Flens Byggelement som ett gott exempel på ett företag som har anställt många språksvaga personer.

– Även om det är en person som är språksvag så har man mycket kompetens bakom sig.

Arbetslivsresurs

Arbetslivsresurs erbjuder arbetsmarknadstjänster för personer som står långt från arbetsmarknaden och behöver stöd och hjälp för att få ett arbete. Arbetslivsresurs bildades 2005 genom en sammanslagning av Arbetslivstjänster och Samhall Resurs AB med syftet att minska ohälsotalen i Sverige. Arbetslivsresurs agerar utifrån marknadsmässiga krav. Arbetslivsresurs har cirka 600 medarbetare på cirka 70 orter över hela landet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!