Det är förmiddag på Jürss spel och tobak i Katrineholm och en strid ström kunder kommer och går. Det lämnas in tips, köps tidningar, tobak, godis och lotter. Som vanligt står Hans Halvarsson vid kassan och skojar med sina kunder.
Men nu är framtiden för den 114-åriga butiken oviss. Den 31 juli, när den sista hyran är betald, kommer lokalen på Hantverkaregatan i Katrineholm antingen att vara tömd eller så har en ny ägare tagit över. Familjen Halvarsson, Hans och hans barn, har beslutat sig för att ta farväl av sina kära kunder och antingen sälja rörelsen eller i värsta fall lägga ner. Orsaken är ekonomisk.
– Vi har länge varit i en krisbransch. Folk spelar alltmer på nätet, färre använder tobak och fler läser tidningar digitalt. Egentligen skulle jag ha slagit stopp redan vid pandemin, men med en dåres envishet har jag kört vidare, säger Hans Halvarsson.
Han är också kritisk till att spelreglerna för anställningsstöd skiljer sig åt för olika Katrineholmsföretagare. Företag som drivs utan ekonomisk hjälp och bidrag, som hans eget, går under till förmån för företag som tilldelas bidrag.
– Det är förvånande att inte Arbetsförmedlingen har bättre koll på olika branscher. Att ge bidrag, som anställningsstöd, i krisbranscher är att sätta krokben för bidragslösa företag som oss. Nu har det krokbenet fällt vårt företag. Det måste vara konkurrens på lika villkor, säger Hans Halvarsson.
Om resan slutar med att butiken helt upphör är det många äldre som främst kommer i kläm, menar Halvarsson.
– Det finns ett behov. Det är många som inte har en dator eller mobil i dag, säger Hans Halvarsson.
Helst av allt hade han velat arbeta kvar i butiken tillsammans med sina barn. Han beskriver sina kunder som otroligt bra och att det är dem han kommer att sakna mest.
– Vi har varit en social samlingspunkt i 32 år, men nu står vi vid ruinens brant, säger Hans Halvarsson som helst vill att någon vill ta över rörelsen. Kanske kan den personen få anställningsstöd, till skillnad från honom själv, och på så sätt kunna driva företaget vidare.
För egen del kommer det nya livet utan spelbutiken falla mer naturligt för honom än för barnen. Hans Halvarsson har varit pensionär i sex år. För barnen kommer ett nytt liv som arbetssökande att börja i höst.
Dottern Ulrika Halvarsson har ingen aning om vad hon ska arbeta med.
– Jag har jobbat här i 32 år, så jag får se vad jag ska hitta på nu, säger hon.