Anonyma anmälningar i e-tjänst ska stoppa bidragsfusk

På kommunens hemsida kan besökarna numera tipsa socialförvaltningen om misstänkt felaktiga utbetalningar eller bidragsbrott.

Lena Ludvigsson, chef på socialförvaltningen i Katrineholm, berättar att ett misstänkt bidragbrott kan utmynna i en polisanmälan eller krav om återbetalning.

Lena Ludvigsson, chef på socialförvaltningen i Katrineholm, berättar att ett misstänkt bidragbrott kan utmynna i en polisanmälan eller krav om återbetalning.

Foto: Carina Bergius

Katrineholm2021-11-25 13:42

Socialförvaltningen i Katrineholm vill ge rätt ersättning till rätt person. Det står att läsa på kommunens hemsida. Här finns numera också en länk till en ny e-tjänst, där man kan anmäla om man misstänker att en person får bidrag men inte har rätt till det.

Katrineholm kan vara först ut i landet med den här tjänsten.

– Jag känner inte till att någon annan kommun i landet infört liknande tjänst, säger Lena Ludvigsson, chef på socialförvaltningen.

Tjänsten har tillkommit efter önskemål från företag och privatpersoner.

– Ibland får vi anonyma tips brevledes. Signalerna vi fått är att man tyckte att det var lite obehagligt att lämna sådana här tips. Så vi tänkte att det kanske skulle vara bra med en e-tjänst här.

Anmälan kan göras anonymt.

– Vi kolla upp alla tips och om det ligger någon sanning i tipset. Ser vi att det är aktuellt tar en utredare över. Handlar det om det misstänkt bidragsbrott kan det utmynna i en polisanmälan eller krav om återbetalning av försörjningsstödet.

Eventuella utredningar hamnar hos socialförvaltningens "fuskhandläggare".

– Det här är ett led i det utvecklingsarbete som den personen håller på med.

Lena Ludvigsson är medveten om att den nya e-tjänsten kan innebär att vem som helst anmäler vad som helst.

– Den risken finns alltid. Man kan vilja anmäla för att man är i konflikt med någon. Men det upptäcker vi ganska snart och då lägger vi bara ner det tipset, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!