I fjol kom det första eldningsförbudet i mitten av juni, och året innan lika så. Förbuden varade olika länge, beroende på den aktuella lägesbedömningen. Sommaren 2018 var den värsta sommaren av alla, sett till bränder i skog och mark, men sommaren i år är däremot en av de bästa på länge, berättar Mattias Gårdholt, räddningschef för Västra Sörmlands räddningstjänst:
– Ja, jag skulle säga att det är färre skogsbränder i år, jämfört med tidigare somrar, utan att ha sett någon närmare statistik.
I dagsläget finns det ingen brandrisk eller något eldningsförbud i området, trots att det var gränsfall under midsommarveckan. Rekommendationen kommer från MSB, Myndigheten för skydd och beredskap, när värme och torka har varit ihållande under en längre period. Det går däremot inte att utesluta att ett eldningsförbud kan komma längre fram i sommar, berättar Mattias Gårdholt:
– Vi följer utvecklingen dagligen, tillsammans med andra räddningstjänster. Det går inte att utesluta ett eldningsförbud.
Rekordvärmen 2018, med det stora antalet skogsbränder, har fått räddningstjänsten att agera mer resolut.
– Vi drar på mycket mer, och går på hårdare direkt. Det är en följd av sommaren 2018, säger Mattias Gårdholt.
Den kyla, och det regn som periodvis har gjort nedslag mitt i semestrarna har för många varit mindre roligt, men har varit ett prima väder för räddningstjänsten. Grundvattnet är däremot fortsatt lågt, så det har inte kommit för mycket regn, berättar Mattias Gårdholt.
– För oss är det bra, men allmänheten behöver lite sol och värme under sin semester också, säger han och skrattar.
Regnväder minskar risken för skogsbränder, men de kan ändå ställa till med problem, speciellt för de allra minsta. För MaryAnn Fargo, som driver en självförsörjande gård utanför Björkvik, gav regnovädret i torsdags en del konsekvenser för de ällingar som är på gång att kläckas.
– Blixten slog ner väldigt nära oss så strömmen försvann, precis när våra 20 ällingar höll på att kläckas, säger hon.
Hon kastade några handdukar över äggkläckaren för att isolera den värme som fanns, i väntan på att få i gång elgeneratorn.
– Det är så himla viktigt att äggen håller en stabil temperatur och luftfuktighet de sista dagarna, säger MaryAnn Fargo.
I samband med strömavbrottet kläcktes den första ällingen.