Ännu en butik i stan drabbad av inbrott

Nu har ännu en butik i centrum haft inbrott. Tillvägagångssättet tycks likna det, vid tidigare inbrott i andra småbutiker.

Till vänster butiken på Drottninggatan som hade inbrott under natten mot tisdagen. Till höger Livshörnan, som drabbades i slutet av maj.

Till vänster butiken på Drottninggatan som hade inbrott under natten mot tisdagen. Till höger Livshörnan, som drabbades i slutet av maj.

Foto: Jimmy Persson

Katrineholm2021-06-08 17:31

Sista veckan i maj drabbades flera centralt belägna butiker av inbrott eller inbrottsförsök. Bland annat drabbades Livshörnan på Stortorget, när tjuvar slog sönder rutan i entrédörren och stal tobak och tobaksvaror. Smörgåsbutiken Subway fick rutan krossad, liksom den lilla matbutiken på Hantverkaregatan. Enligt uppgift ska också en butik på Vingåkersvägen ha drabbats, men tidningen har ingen närmare information om det inbrottet eller inbrottsförsöket. 

Nu har ännu en butik haft inbrott, denna gång den lilla mataffären på Drottninggatan, nära gamla Palladium. 

– Det skedde i natt vid 02:30-tiden, säger kommissarie Peter Göransson vid polisen i Katrineholm vid lunchtid på tisdagen. 

Tjuvarna har också den här gången tagit sig in genom att slå sönder rutan i entrédörren. Polisens tekniker var i butiken på tisdagsförmiddagen och utförde en brottsplatsundersökning. Det var vid anmälningstillfället inte helt klart vad som stulits.

– Men det har anträffats mynt som låg utanför på marken, så det finns anledning att tro att de har kommit över kontanter, säger Peter Göransson. 

Tillvägagångssättet i inbrotten liknar varandra. De sker nattetid i butiker med liknande sortiment, små fristående livsmedelsbutiker, och rutan i entrédörren krossas.

– Det är klart att vi tänker att det sannolikt finns ett samband. Nu har det ju varit kanske fem inbrott eller försök i närtid.

Peter Göransson vet inte varför just de här butikerna valts ut och han konstaterar att han inte känner till hur de enskilda butikerna har det ordnat med exempelvis larm. 

– Är det för att de ligger centralt och passar gärningsmannen på det sättet, eller är det kontanter man vill åt? 

Polisen har genomfört brottsplatsundersökningar i de butiker som haft inbrott och Peter Göransson berättar, att de patruller som arbetar ute får direktiv om att ha extra koll på centrum. 

– De prioriterar att patrullera i centrum när de är ute. 

Han hoppas att butiksägare ser över sitt skalskydd, dörrar, fönster och larmanordningar, men vill också att man som butiksinnehavare ska se över vad man förvarar i butiken över natten. Stöldbegärliga varor som tobak, eller kontanter, kanske kan förvaras på något annat ställe. 

– Man kanske kan göra det mindre attraktivt att begå inbrott, säger han. 

Karta: Drottninggatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!