Anmälare kräver granskning av Karsudden

54-åringen sprang ifrån sin vårdare vid Kvarnen. Nu vill en medborgare att Socialstyrelsen ska granska Karsudden.
Anmälaren menar att ett tjänstefel har begåtts.

Katrineholm2013-08-14 17:13

Varje vecka görs mellan 8 och 15 stadsresor från Karsudden, som den i fredags när en patient sprang ifrån sin vårdare och försvann i folkvimlet i centrala Katrineholm.

Hittills i år har fyra av dessa cirka 400 stadsresor resulterat i avvikelserapporter. Händelsen i förra veckan är den enda då patienten har varit borta i mer än några timmar.

Karsudden har redan inlett en internutredning om händelsen, som Kuriren tidigare har skrivit om.

På onsdagen kom dessutom ett brev till Socialstyrelsen, där en katrineholmare önskar att Socialstyrelsen utreder "om inte ansvarig personal vid Karsuddens sjukhus har begått tjänstefel" och varit bristande i sin risk- och konsekvensanalys när patienten fick göra en sådan resa.

Malin Lotterberg, kvalitetsansvarig på Karsudden, vill inte kommentera innehållet i medborgarens brev förrän Karsuddens interna utredning är klar, men hon välkomnar en eventuell granskning.

- Det är väl en av fördelarna med vår sjukvårdslagstiftning, just att sjukvården ska granskas, säger hon.

Om de genom internutredningen finner brister i rutinerna kring det aktuella fallet är personalen skyldig att själva göra en anmälan till Socialstyrelsen om bristande säkerhet.

Den egna anmälan kan då slås samman med den utredning som Socialstyrelsen eventuellt startar efter medborgarens brev.

En stadsresa, som i fallet i fredags, är när en patient tillåts lämna sjukhusområdet tillsammans med minst en vårdare. Stadsresorna ingår i den vårdplan som tas fram av respektive patients läkare. Det är alltså inte ett domstolsbeslut, som exempelvis vid en permission.

- Det ska finas ett rehabiliteringssyfte eller att patienten ska utföra något ärende, som att skaffa ett id-kort eller handla någonting, säger Malin Lotterberg.

Lotterberg vet inte exakt hur många stadsresor som 54-åringen har gjort.

- Men han har fått genomföra stadsresor under ett flertal månader. Då har han skött dem, säger Lotterberg.

Hon säger att direktiv finns för hur vårdarna ska hantera situationer som den i fredags.

- Märker vårdaren att patienten försöker lämna platsen ska vårdaren först prova att övertala patienten att följa med tillbaka. Nummer två är att följa efter patienten och ringa polisen. Man ska inte utsätta sig själv för fara, säger Lotterberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!