Häromdagen kunde tidningen berätta att minst åtta boende har drabbats av stölder på ett servicehus i Katrineholm. Nu träder en av de anhöriga till de drabbade fram, Ole Skarin, och berättar att det rör sig om Igelkottens äldreboende. Han delar inte kommunens bild fullt ut.
– Jag har en lite annorlunda bild jämfört med verksamhetschefens. Vi är överens om att det föregår stölder, då bland annat min svärmor och svägerska, båda i 90-årsåldern, har drabbats. Svärmor har blivit av med några tusenlappar samt smycken och från min svägerska har man stulit minst 4 500 kronor. Men jag håller inte med om omfattningen, jag tror att mörkertalet är stort, säger Ole Skarin.
Han och frugan har noterat hur det har saknats pengar ur svärmoderns plånbok vid minst 25 tillfällen.
– Första gången fanns det 250 kronor i plånboken och efteråt saknades det hundra kronor, så då var tjuven ganska försiktig. Men sedan förra sommaren har någon eller några kontinuerligt fortsatt att stjäla pengar. Vi anmälde det direkt till både polisen och ledningen i september förra året, men det har inte hänt någonting från ledningens sida förrän nu. Jag kontaktade då kommunstyrelsens ordförande Johan Söderberg (S), så jag tror att det kan bero på det, säger Ole Skarin.
Stölderna bör tas på ett mycket stort allvar, anser han.
– Jag har själv jobbat med säkerhetsfrågor tidigare i mitt liv. Det jag är lite rädd för är att man tänker att det bara är någon som tar små summor pengar. Jag tror att det kan vara betydligt värre än så och man ska inte bortse ifrån att det kan röra sig om organiserad brottslighet.
Att ledningen bildar sig en uppfattning av vad som har hänt tycker han är bra, men han ser gärna att man djupdyker i ärendet.
– Polisen har inte resurserna att utreda det här, även om de gör det efter lång tid. Däremot tycker inte jag att verksamhetschefen ska hålla några slags förhör med personer de tror är inblandade. Det ska man överlämna till dem som är utbildade och har erfarenhet av brottsutredningar. Därför tycker jag att kommunen ska anställa någon som är professionell på detta, förslagsvis en pensionerad kriminalare, som kan avlasta polisen och lösa en del av problematiken, säger Ole Skarin.
Han tycker också att det är viktigt att markera allvaret mot personalen.
– Jag vill se kommunstyrelsens ordförande, högsta polischefen i Katrineholm och verksamhetschefen säga till personalen att det som har hänt är oerhört allvarligt – att stjäla från gamla och handikappade personer som är i beroendeställning. Det är beklagligt att all personal blir misstänkt i ett sådant här läge, men det är tyvärr så det är, säger Ole Skarin.
En annan som har reagerat starkt på stölderna är oppositionsrådet Joha Frondelius (KD). Han vill att "rofferiet" ska upphöra omgående.
– Om det blir bevisat att personal har stulit från våra äldre ska de också få avsluta sin anställning omgående. Min första reaktion var att det här inte får hända. Hur kan det finnas personer som utsätter våra äldre för något så lågt som att stjäla den enskildas egendomar? Det här är troligtvis inte sista gången vi får upptäcka det och det ska svida ordentligt när man blir ertappad för stöld, säger han.