I våras ordinerades en äldre kvinna på ett boende i Katrineholm palliativ vård på grund av andningsbesvär.
Läkaren, som haft telefonkontakt med sjuksköterska på boendet, misstänkte att kvinnan drabbats av covid-19. Först efter fem dygn togs ett coronatest, som var negativt. När det visade sig att den äldre kvinnan kunde ha blivit hjälpt av antibiotika var det för sent.
Efter kvinnans död har dottern anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg.
I ett brev till generaldirektören för Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) undrar dottern vem som, som hon uttrycker det, bär ansvar för den aktiva dödshjälp som begåtts i samtliga regioner i Sverige.
Ivo har tidigare konstaterat att äldre inte fått individuell vård och behandling, att äldre och anhöriga inte fått information och att det finns brister i patientjournalerna.
"Men för att kunna åtgärda ett problem behöver man veta vad som gått fel, den felande länken. Så därför förvånar det oss storligen att Ivo inte granskar och ställer frågan hur/varför detta har kunnat ske inom alla regioner", skriver dottern i brevet.
Hon vill också veta hur många som mist sina liv på grund av bortprioriteringar genom palliativ vård och/eller för att de inte fått komma till sjukhus.
Dottern ifrågasätter också varför inte undersköterskorna intervjuats i Ivo:s granskning. "Hade ni även intervjuat denna personalgrupp, så kanske ni hade kommit sanningen ännu närmare".