Ville lämna igen dyrt inköp – fick nobben av butiken

Dagen efter köpet ångrade sig kunden, men butiken ville inte ta tillbaka varan. Köper man något på distans har man 14 dagars ångerrätt, men hur är det vid köp i fysisk butik? Det reder Kuriren ut.

Det tog bara en dag innan kunden ångrade sitt köp, men butiken vägrade ta varan i retur. Genrebilden är tagen i ett annat sammanhang.

Det tog bara en dag innan kunden ångrade sitt köp, men butiken vägrade ta varan i retur. Genrebilden är tagen i ett annat sammanhang.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Katrineholm2023-11-29 10:22

Det var i mitten av november som kvinnan, som är i 30-årsåldern, var på shoppingtur till Katrineholm. I en butik köpte hon en vara för 1 100 kronor i en lokal butik. Någon garanti lämnade inte affärsinnehavaren och när kvinnan dagen därpå ångrade sitt köp blev det nobben.

När hon kom till butiken med varan och kvittot, gick företagaren inte med på att låta kvinnan lämna igen sitt inköp. Istället fick hon till svar att företaget inte tar emot returer.

Detta har fått kunden att istället anmäla butiken till Allmänna reklamationsnämnden. I anmälan finns inga uppgifter om att det skulle ha varit något fel på varan, utan att det var en retur.

Konsumentverkets sida om konsumentköplagen är tydlig. Konsumenter har 14 dagars ångerrätt, men det gäller bara för den som handlat en vara eller tjänst på distans, via nätet eller telefon. 

Värt att lägga på minnet är att ångerrättens tidsfrist börjar löpa från och med den dag som kunden tagit emot varan. Alltså inte från och med dagen då varan levererades till ombudet.

Det innebär att du utan anledning har rätt att lämna tillbaka en vara eller ångra beställningen av en tjänst.

Om man däremot har handlat i en fysisk butik eller av en privatperson har man ingen ångerrätt. Istället måste man som kund ta reda på om företaget erbjuder öppet köp eller bytesrätt, det är inget man kan ta för givet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!